11:54 / 26.04.2020.

Autor: HRT/Hina

U bolnicama u Wuhanu nema oboljelih od koronavirusne bolesti

Foto: Aly Song/REUTERS

Foto: Aly Song/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vjeruje se da je novi koronavirus nastao na mokroj tržnici u Wuhanu, gdje se prvi put pojavio u prosincu te se potom brzo proširio svijetom.
U bolnicama kineskoga grada Wuhana, u kojemu se prvi put pojavio koronavirus, nema više oboljelih pacijenata, rekao je lokalni zdravstveni dužnosnik.

Vjeruje se da je novi koronavirus nastao na mokroj tržnici u Wuhanu, gdje se prvi put pojavio u prosincu te se potom brzo proširio svijetom. U svijetu je trenutačno više od 2,9 milijuna zaraženih osoba, a više od 200 tisuća ih je umrlo od posljedica bolesti.

- Najnovija je vijest na današnji dan da broj novih pacijenata zaraženih koronavirusom iznosi - nula, zahvaljujući zajedničkim naporima grada Wuhana i medicinskog osoblja iz cijele zemlje, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik Nacionalnog povjerenstva za zdravstvo Mi Feng.

Grad je prijavio 46.452 slučaja zaraze virusom, što je 56 posto od ukupnog broja zaraženih u cijeloj državi. Zabilježeno je 3869 smrtnih slučajeva, što je 84 posto umrlih u cijeloj Kini.

Wuhan i pokrajina Hubei u karanteni su od kraja siječnja. Tada su zabranjena putovanja vlakovima i zrakoplovima, kao i cestovni promet. Stanovnici se ne mogu slobodno kretati već više od dva mjeseca, a unatoč popuštanju dosadašnjih strogih ograničenja redovito ih se testira na koronavirus. U međuvremenu se fokus preusmjerio na sjeveroistočnu pograničnu pokrajinu Heilongjiang u kojoj je zabilježen velik broj zaraženih koji su došli iz Rusije.

Kineska zdravstvena uprava 25. travnja prijavila je 11 novih slučajeva zaraze koronavirusom na kopnu, što je jedan manje u odnosu na dan prije, kada ih je bilo 12. Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!