07:22 / 25.06.2020.

Autor: M.M./Hina

U Brazilu naglo raste broj zaraženih nakon popuštanja mjera

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: REUTERS/Amanda Perobelli

Foto: - / REUTERS

Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu ponovo raste nakon postupnog ukidanja epidemioloških mjera.
Broj zaraženih koronavirusom u Brazilu ponovo raste nakon postupnog ukidanja epidemioloških mjera u pojedinim državama koje stručnjaci ocjenjuju preuranjenim.

-
Korona u svijetu: u Meksiku dosad nezabilježen slučaj     

Jučer je ta zemlja s 212 milijuna stanovnika zabilježila drugi najveći broj slučajeva zaraze u protekla 24 sata, 42.725 novooboljelih, a od početka pandemije zaraženih je ukupno 1.188.631.

Brazil je nakon Sjedinjenih Država druga zemlja svijeta po broju zaraženih i po broju umrlih, s 1185 umrlih u srijedu i s 53.830 umrlih od izbijanja epidemije.

- Brazilska krivulja je i dalje u snažnom porastu, ocijenio je Domingos Alves, čelnik Zdravstvenog istraživačkog laboratorija (LIS) pri sveučilištu u Sao Paulu.

Dvije najteže stradale države, Sao Paulo i Rio de Janeiro (obje na jugoistoku zemlje), navode u najnovijem izvješću da su u protekla 24 sata od COVID-a 19 umrle 284, odnosno 142 osobe. Sao Paulo je u utorak zabilježio dnevni rekord umrlih, 434.

Činilo se da su krajem prošlog tjedna krivulje dosegnule plato u tim dvjema državama gdje su mjesne vlasti početkom lipnja počele polako popuštati epidemiološke mjere.

Prije toga, dva mjeseca su radile samo ljekarne i trgovine hranom, ali nije bilo mjera koje bi prisiljavale stanovnike da ostanu kod kuće. Škole su još zatvorene, restorani prodaju jela za van, ali trgovački centri rade već dva tjedna.

Domingos Alves misli da su trgovine prerano otvorene jer WHO preporuča da se mjere počnu popuštati tek kada broj umrlih i oboljelih bude padao više tjedana zaredom. 

Na jugu zemlje stanje se pogoršava s dolaskom zime.

U Curitibi, glavnom gradu države Parane, vlasti upozoravaju da bi se zdravstveni sustav mogao zagušiti ne budu li građani poštovali epidemiološke mjere.

Stanje je, naprotiv, nešto bolje u Manausu, na sjeveru, u državi Amazonasu, gdje je bio kaos u svibnju kada su se umrli pokapali u zajedničkim grobnicama, a ispred bolnica su stajale hladnjače u kojima su se čuvala tijela do ukopa.
Poljska bolnica otvorena u Manausu zatvorena je ovog tjedna. Država Amazonas je u srijedu imala 24 nova slučaja zaraze a dan ranije tek osam.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!