08:46 / 25.04.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

U Brazilu rekordan broj preminulih od Covida-19 u travnju

Socijalna distanca u Brazilu

Socijalna distanca u Brazilu

Foto: Carla Carniel / REUTERS

U Brazilu je jučer došlo do mračne prekretnice budući da je travanj najsmrtonosniji mjesec u zemlji otkako je počela pandemija Covid-19, priopćile su vlasti.

Južnoamerička država do sada je zabilježila 67 977 smrtnih slučajeva u travnju, što ga čini najsmrtonosnijim mjesecom i prije nego što je završio, nadmašivši 66 573 preminulih u ožujku, priopćilo je ministarstvo zdravstva. Samo u protekla 24 sata, u Brazilu je umrlo 3076 ljudi, a sedmodnevni prosjek iznosi 2545 smrti dnevno.

Jučer je zabilježeno i 71 137 novooboljelih, s dnevnim prosjekom većim od 60 000 novozaraženih u posljednja dva tjedna.

Najmnogoljudnija zemlja Latinske Amerike od 212 milijuna ljudi, u pandemiji je izgubila više od 380 000 stanovnika. Prema apsolutnim vrijednostima, samo je SAD prošao gore od Brazila, no uspoređujući i s američkom i s južnom hemisferom, njegova stopa smrtnosti na 100 000 stanovnika je najviša. Unatoč podacima, stručnjaci tvrde da se u Brazilu krivulja zaraze i smrtnih ishoda zapravo stabilizira.

Brazilski zavod za javno zdravstvo Fiocruz priopćio je u petak da je "u posljednja dva tjedna došlo do stabilizacije slučajeva i preminulih od posljedica koronavirusa, što nagovještava novu razinu prijenosa infekcije". U narednim tjednima, stopa smrtnosti trebala bi se kretati oko 3 000 dnevno, navodi se.

U potpunosti je cijepljeno samo 5,8% brazilskog stanovništva. Ministarstvo zdravstva u rujnu planira dovršiti cijepljenje prioritetnih skupina koje broje 77 milijuna ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!