U Britaniji u štrajku osoblje hitne pomoći i medicinske sestre

21.12.2022.

07:43

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik/HRT/IMS

Štrajk osoblja hitne pomoći

Štrajk osoblja hitne pomoći

Foto: Henry Nicholls / Reuters

Oko 100 tisuća medicinskih sestara i djelatnika Hitne pomoći diljem Engleske, Walesa i Sjeverne Irske ponovno su u štrajku zbog loših plaća i uvjeta rada. Njihov sindikat zaprijetio je oštrijim mjerama ako vlada u idućim danima ne odgovori na zahtjeve o povećanju plaća.video thumb

Višednevni, nikad tako masovni prosvjedi britanskih medicinskih sestara, potaknuti su, tvrde sindikati, velikim porastom životnih troškova koji je smanjio kupovnu moć. Poručuju da nemaju izbora jer jedva spajaju kraj s krajem zbog inflacije koja je u listopadu iznosila rekordnih 11 cijelih 1 posto. Traže povećanje plaća od 19 posto. Male plaće su, kažu, ozbiljna diskreditacija struke koja rezultira znatnim manjkom osoblja i nedovoljnom skrbi za pacijente.

- Premijer bi trebao barem izraziti poštovanje prema ovoj struci. Ako se želi naći sa mnom i razgovarati, bit ću na raspolaganju i noću i danju, no on to svakako mora učiniti do kraja ovog tjedna, poručila je Pat Cullen, predsjednica Sindikata medicinskih sestara, London, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Vlada je medicinskim sestrama ponudila oko 4 posto veću plaću i odbila daljnje pregovore. Premijer Rishi Sunak tvrdi da bi zahtjev za povećanje od 5 posto, uz inflaciju, bio jednak povećanju od 19 posto, što nije ostvarivo.

- Ovo će doista vrlo loše utjecati na svakodnevni život ljudi i njihovo zdravlje. Stoga pozivam sindikate da još jednom razmisle jesu li ti štrajkovi doista nužni i kakve će posljedice izazvati, rekao je Rishi Sunak, britanski premijer.

U štrajku su i djelatnici hitne pomoći, pa vlada planira angažirati vojsku koja bi preuzela vožnju ambulantnih vozila.

- Bilo mi je zaista teško odlučiti se na štrajk. U službi sam 30 godina i nikada nisam došao do ove točke. No ovo je nužno kako bismo u budućnosti imali stabilnu i kvalitetnu ambulantnu službu, rekao je Ian, djelatnik hitne medicinske pomoći, Coventry, Engleska, Ujedinjeno Kraljevstvo.

- Sustav će danas biti pod velikim pritiskom. Sindikati ne pokrivaju sve hitne pozive koji su, primjerice, klasificirani kao treća kategorija. To su hitni slučejevi koji mogu postati vrlo ozbiljni. Ovo govorim kako bi građani to imali na umu kada budu razmatrali kojim će se aktivnostima danas baviti, kazao je Steve Barclay, britanski ministar zdravlja.

Djelatnici u zdravstvenom sustavu poslali su pismo premijeru u kojem kažu da dok traje štrajk, ne mogu jamčiti za sigurnost pacijenata. Prema nekim anketama, štrajk medicinskih sestara i djelatnika hitne pomoći, podržavjua čak dvije trećine Britanaca. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!