Bura u Njemačkoj zbog prijedloga zakona o uporabi kanabisa

19.08.2023.

23:15

Autor: Tamara Marković/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Slijedeći svjetske trendove, najmnogoljudnija europska zemlja podržat će legalizaciju kanabisa. Njemačka vlada Bundestagu je uputila prijedlog zakona kojim bi se legalizirala rekreacijska uporaba. Njemački Parlament o Zakonu će glasati nakon ljetne stanke. Zaokret je to u njemačkoj politici prema narkoticima, ali uz određena ograničenja. 

Tri biljke i 25 grama - toliko će za osobnu uporabu smjeti posjedovati odrasli Nijemac. Od prvog siječnja oblaci dima kanabisa mogli bi se osjetiti na javnim mjestima u svim njemačkim pokrajinama. Oni koji nemaju mogućnost saditi vlastite biljke, to će moći učiniti u takozvanim kanabis-klubovima.

- Veća liberalizacija, kao primjerice u Nizozemskoj ili nekim američkim saveznim državama, znatno bi povećala potrošnju. To je upravo ono što ne želimo. Želimo ograničiti potrošnju i učiniti je sigurnijom. Ovo je dio njemačke zdravstvene politike jer dosadašnjom praksom nismo mogli ozbiljno zaštititi djecu i mlade, rekao je njemački ministar zdravstva Karl Lauterbach

Vlada lijevog centra Olafa Scholza nada se da će ograničena uporaba obuzdati crno tržište i ograničiti konzumaciju. Policija i sudovi smatraju da će ih novi zakon samo dodatno opteretiti.

- Provjeravanje dječjih igrališta, mjerenje koliko su oni koji konzumiraju kanabis udaljeni od škole, mjerenje koliko je grama. Sve je to neprihvatljivo za policajce i policajke. Nije jasno tko će biti odgovoran za provedbu tog novog zakona, mi u policiji to ne želimo raditi, rekao je Jochen Kopelke, savezni predsjednik policijskog sindikata. 

Demokršćanska oporba vladine namjere naziva medicinski neodgovornima. Zagovornici legalizacije voljeli bi pak imati još slobodnije ruke kada je riječ o konzumaciji opojne biljke.

- Ono što dobivamo od ministra zdravstva pretjerana je regulacija i stalna stigmatizacija osoba koje uzimaju kanabis. Vladin regulatorni stisak onemogućit će rad mnogih kanabis-klubova, rekao je čelnik organizacije High Ground Oliver Waack-Jürgensen

Prema službenim podacima, 4 i pol milijuna Nijemaca barem je jedanput probalo kanabis. Prođe li prijedlog u Bundestagu, Njemačka će imati jedan od najliberalnijih zakona o kanabisu u Europi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!