23:48 / 27.04.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

U Burkini Faso pogubljena trojica europskih novinara

Oružani napad/Ilustracija

Oružani napad/Ilustracija

Foto: Ali Owidha / Reuters

Dvojica španjolskih i jedan irski novinar koji su nestali nakon napada u ponedjeljak na istoku Burkine Faso "pogubljeni" su, rekao je u utorak jedan dužnosnik službi sigurnosti te zemlje, a Madrid je potvrdio smrt dvojice svojih državljana. 

- Teroristi su pogubili trojica zapadnjaka, izjavio je taj dužnosnik.

- Osobe na snimkama naoružane skupine identificirane su kao trojica zapadnjaka koji su nestali u ponedjeljak, dodao je.

U Madridu je premijer Pedro Sanchez u utorak potvrdio smrt dvojice Španjolaca.

- Najgora vijest je potvrđena. Izražavamo sućut obiteljima Davida Beriaina i Roberta Frailea, ubijenima u Burkini Faso, napisao je na Twitteru i izrazio "zahvalnost onima koji poput njih svakodnevno hrabro izvještavaju iz područja sukoba".

Prema riječima španjolske ministrice vanjskih poslova, Aranche Gonzalez Laya, ta dvojica novinara su snimala dokumentarni film o zaštiti nacionalnih parkova u Burkini Faso i zaštiti od krivolova i o stanovništvu koje živi u parkovima prirode".

U Dublinu je ministarstvo vanjskih poslova navelo da je "svjesno" nestanka irskog državljanina, ali nisu htjeli komentirati taj slučaj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!