U Češku stigao posebni vlak s izbjeglicama, prvi izbjegli stigli u Bugarsku

26.02.2022.

23:18

Autor: HRT/Hina

Iz Ukrajine pobjeglo već više od 150 000 ljudi, uglavnom prema Poljskoj

Iz Ukrajine pobjeglo već više od 150 000 ljudi, uglavnom prema Poljskoj

Foto: Kacper Pempel / REUTERS

Prvi specijalni vlak s ukrajinskim izbjeglicama stigao je u Češku, prve izbjeglice stigle su u Bugarsku, Ukrajinu je počelo napuštati i osoblje OESS-a, a više od 115.000 Ukrajinaca već je izbjeglo u Poljsku, javljaju agencije u subotu.

Vlak s izbjeglicama iz Ukrajine stigao je u Češku na željeznički kolodvor Bohumin na istoku zemlje, objavila je državna željeznička kompanija Češke drahy. Tek nešto više od desetak žena i djece prvotno se nalazilo na vlaku. Kao razlog za tako malu brojku naveden je informacijski kaos i prometne poteškoće na ukrajinsko-poljskoj granici.

Drugi vlak čeških željeznica ostao je čekati u pograničnom gradu Przemyslu na jugoistoku Poljske kako bi mogao primiti više ljudi. Inicijativa Željeznica pomaže organizirala je prijevoz izbjeglica.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu je već primilo više od 1.000 ponuda besplatnog smještaja za izbjeglice iz Ukrajine. Solidarnost je velika, poručili su iz ministarstva. Situacija u Ukrajini mnoge ljude u Češkoj podsjeća na invaziju na Čehoslovačku, koju su u kolovozu 1968. godine izvršile zemlje članice Varšavskog pakta.

Prvi Ukrajinci bugarskog podrijetla i bugarski državljani sigurno su prevezeni iz Ukrajine u Bugarsku dvama autobusima. Autobusi su došli iz ukrajinskog grada Odese, objavila je bugarska državna radio postaja.

Bugarska je pristala prihvatiti etničke Bugare iz Ukrajine i smjestiti ih u hotele. Broj pripadnika bugarske nacionalne manjine u Ukrajini prema procjeni Bugarske akademije znanosti iznosi između 250.000 i 500.000 ljudi.

Osoblje Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) također je počelo napuštati teritorij pod ukrajinskom vlašću i nakon ruske invazije na Ukrajinu odlazi u Moldaviju.

Oko 160 vozila OESS-a već je prešlo granicu i ušlo u Kišinjev, rekoa je izvor.

Promatrači OESS-a iz samoproglašenih republika Doneck i Luhanks još su na terenu.OESS nije potvrdio evakuaciju u Moldovu već je samo rekao da ne može otkriti pojedinosti o procesu koji je u tijeku.

Više od 150.000 ljudi pobjeglo je iz Ukrajine, uglavnom u Poljsku

U Poljsku je zbog ruske agresije iz Ukrajine pristilo zadnjih dana više od 115.000 ljudi, objavio je u subotu poslije podne zamjenik poljsko ministra unutarnjih poslova Pawel Szefernaker.

U Rumunjskoj je potvrđen dolazak oko 30.000 izbjeglih iz Ukrajine. U Poljskoj je i prije agresije živjela najveća ukrajinska zajednica u Europi, oko milijun ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!