U Clevelandu večeras prva predsjednička debata Trump, Biden

29.09.2020.

07:17

Autor: Branka Slavica/HRT

default error photo
Iako sučeljavanja nikada radikalno ne pomiču tijek predsjedničke utrke, prva debata možda je i posljednja prilika Trumpa i Bidena da osvoje glasove dijela neodlučnih birača.
Večeras će u Clevelandu, 35 dana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, na istu političku pozornicu prvi put zajedno stupiti Donald Trump i Joe Biden i ponuditi Americi dvije suprotstavljene vizije za budućnost zemlje.

-
Joe Biden objavio svoju poreznu prijavu uoči debate s Trumpom   

U Clevelandu, u saveznoj državi Ohio održava se prva od ukupno tri predsjedničke debate u utrci za Bijelu kuću 2020. Kandidati se zbog Covida neće niti kurtoazno rukovati, a u dvorani će ih pratiti samo osamdesetak gledatelja koji su preventivno testirani na koronavirus.

Trump vs. Biden

Republikanski kandidat Donald Trump, 74-godišnji aktualni američki predsjednik u utrci za drugi mandat, suparnik je koji se, pokazala su dosadašnja sučeljavanja,  ne suzdržava od osobnih napada u raspravi. Uoči debate u Clevelandu zatražio je da Biden bude testiran na droge. Analitičari predviđaju da će kritizirati Bidenovu političku ostavštinu, postaviti pitanja o poslovanju njegova sina Huntera u Ukrajini i Kini, te o optužbama Tare Reade, službenice u uredu Joea Bidena prije 27 godina, da ju je senator seksualno uznemiravao na Capitol Hillu.

Trumpove pripreme nisu formalne kao Bidenove, on je fokusiran na vođenje aktive kampanje, pa je u posljednjih 11 dana održao devet skupova diljem zemlje. No, i on je za uvježbavanje za nastup u Clevelandu odabrao iskusne političare, pripremaju ga osobni odvjetnika Rudy Giuliani i bivši guverner New Jerseya Chris Christie.

- Ako pogledate neke od naših dosadašnjih sučeljavanja i rasprava, nema šanse da može nastaviti jednakim tempom. Ne može nastaviti. I kao što znate ja se uvijek šalim, ali istina je. Nije bio Winston Churchill u raspravi, ali bilo je dobro. Ljudi, pak, govore da je bio na drogama za poboljšanje učinka. Mnogi su to rekli. Mnogi su to napisali, rekao je Trump.

Demokratski kandidat Joe Biden, 77-godišnji bivši američki potpredsjednik u mandatu Baracka Obame, za debatu se ozbiljno priprema već danima u svom domu u Wilmingtonu, u državi Delaware. Njegove pripreme vodi dugogodišnji savjetnik Ron Klain koji je za debate s Trumpom pripremao i Hillary Clinton.

- Počeo sam se pripremati za debatu preispitujući ono što je predsjednik rekao u posljednje vrijeme, a izrekao je višestruke laži i to bez ikakve provjere istinitosti izrečenog. Mislim da bi ovo bila sjajna rasprava kada bi zasebna, unaprijed dogovorena skupina ljudi odmah provjerila činjenice iz navoda koje bismo obojica izgovorila, rekao je Biden.

NY Times: Trump 10 od zadnjih 15 godina nije platio porez na dobit!

Bidenova glavna poruka biračima bit će: "Ja sam kandidat koji želi ujediniti državu, zaliječiti rane. Trump nas dijeli". Fokusirat će se na ekonomiju i Covid- 19, propuste aktualnog predsjednika u odgovoru na krizu. Zasigurno će govoriti i o poreznoj aferi Donalda Trumpa koji, prema pisanju "New York Timesa" 11 godina nije plaćao federalni porez na dobit, a 2016. i  2017. platio je iznose od 750 dolara. Njegov je glavni cilj doprijeti do Amerikanaca koji gledaju debatu, a ne upuštati se u obračun na osobnoj razini s Trumpom.

Moderator i teme 90 televizijskih minuta na FOX-u

Moderator debate je ugledni politički novinar Chris Wallace s TV mreže FOX. Wallace je 90-minutnu debatu (koju po pravilima debate neće prekidati reklame) podijelio u šest tematskih blokova. To su: globalna pandemija, ekonomija, bitka za Vrhovni sud, integritet izbora, Trumpova i Bidenova ostavština, te rasno pitanje i nasilje u američkim gradovima.

Iako radi za TV kuću koja neskriveno podržava konzervativnu agendu, Wallace ima reputaciju profesionalca koji u svojim intervjuima ne podilazi ni republikancima ni demokratima. Privatno, registrirani je demokrat koji je na prijašnjim izborima glasovao za kandidate iz obaju stranačkih tabora. Uoči debate, liberalni komentatori imaju pritužbe na njegov izbor tema, dok ga predsjednik Trump optužuje da je pristran i da ga kontrolira radikalna ljevica.

Debata - politički folklor ili "game changer"

Očekuje se da večerašnja debata privuče oko sto milijuna gledatelja, prvu debatu Trump, Clinton 2016. pratilo je 84 milijuna Amerikanaca. Iako sučeljavanja nikada radikalno ne pomiču tijek predsjedničke utrke, prva debata možda je i posljednja prilika Trumpa i Bidena da osvoje glasove dijela neodlučnih birača, jer do druge debate koja će se održati sredinom listopada na Floridi brojni među njima već će iskoristiti mogućnost ranijeg glasovanja.

Debata u Clevelandu osobito je važna za Donalda Trumpa koji u nacionalnim anketama zaostaje za Joeom Bidenom. Prema anketi Real Clear Politics, političkog portala koji daje dnevni prosjek nacionalnih istraživanja javnog mnijenja, Bidena podržava 49,7 posto, a Trumpa 42,9 posto birača.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!