22:00 / 30.06.2020.

Autor: Hina

U Crnoj Gori 47 novozaraženih, granice otvorene za EU građane

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic

Foto: - / REUTERS

Crna Gora prethodno 42 dana uzastopce nije imala novozaraženih koronavirusom.
Vlada Crne Gore objavila je utorak da otvara granice za sve zemlje Europske unije dok je istodobno crnogorski Institut za javno zdravlje zabilježio 47 novozareženih osoba koronavirusom u posljednja 24 sata.

- Prihvaćene preporuke i popis 14 zemalja iz kojih se može ući u EU
- Crna Gora uvela nove epidemiološke mjere nakon porasta broja zaraženih
- Crna Gora zatvorila granicu s BiH zbog koronavirusa

Ukupan broj registriranih slučajeva zaraze virusom Covid-19 u Crnoj Gori od sredine lipnja je 224, od kojih su tri smrtna ishoda. Crna Gora prethodno 42 dana uzastopce nije imala novozaraženih koronavirusom.

Zbog rasta broja inficiranih crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolesti  uvelo je nove privremene mjere koje podrazumijevaju zabranu rada noćnih klubova te organiziranje privatnih skupova svadbenih svečanosti, maturalnih i rođendanskih proslava.

"Mjere će se primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize učinka mjera biti donesena odluka o tome hoće li se mjere i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati", priopćeno je iz Vlade.

Trećina od ukupnog broja zaraženih je u Rožajama, gradu s 20.000 stanovnika na granici sa Srbijom, pa je crnogorska Vlada uvela mjere zabrane napuštanja te općine i putovanja u nju, a zatvoreni su i svi ugostiteljski objekti u tom gradu.

Iz crnogorske vlade ranije je priopćeno da je većina novozaraženih boravila u Srbiji ili bila u kontaktu s osobama koje su bile u Srbiji, a koje su, da bi izbjegle karantenu po povratku u Crnu Goru, u tu zemlju ušli iz Bosne i Hercegovine ili na ilegalnim prijelazima. Tijekom prvog vala koronavirusa Crna Gora imala je 324 zaražene osobe od kojih je 9 preminulo.

Crna Gora otvorena za građane EU

Nakon što je Vijeće Europske Unije usvojilo preporuke o postupnom otvaranju granica EU za državljane 14 zemalja od 1. srpnja, među kojima je Crna Gora, ta država otvorila je svoje granice bez ograničenja za državljane Unije.

"Građanima država Europske unije omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nisu članice EU, ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju, što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država", navodi se u priopćenju crnogorske Vlade.

Crnogorska granica od 1. lipnja bila otvorena za zemlje koje imaju manje od 25 aktivnih slučajeva na 100.000 stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!