11:38 / 01.04.2020.

Autor: HINA/HRT

U Crnoj Gori koronavirusom zaraženo četrnaestero djece

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Među 120 zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori 14 su djeca mlađa od 18 godina, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje, navodeći da su djeca dobrog zdravstvenog stanja.
Među 120 zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori 14 su djeca mlađa od 18 godina, priopćio je crnogorski Institut za javno zdravlje, navodeći da su djeca dobrog zdravstvenog stanja.

Među zaraženim maloljetnicima su i dvije bebe mlađe od dvije godine te djeca koja imaju između 12 i 18 godina.

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata potvrdio je 15 novih slučajeva infekcije, a većina je novoinficiranih iz Podgorice, dok je prvi slučaj zabilježen u Nikšiću, drugoj općini po brojnosti u Crnoj Gori.  To je dokaz, kako su priopćili, da se virus širi lokalno.

- Sada imamo 120 osoba koje su pozitivne na koronavirus. Većina novih slučajeva je povezana. Ova situacija govori da će doći do lokalne transmisije, kazao je direktor Instituta Boban Mugiša upozorivši na potrebu poštovanja mjera socijalne distance i zabrane okupljanja i pozvavši građane da ih se pridržavaju.

Šefica zdrastveno-operativnog tima Vesna Miranović rekla je da je u karanteni 1006 državljana Crne Gore, većinom onih koji su se vratili iz inozemstva.

- Među njima je jedna osoba pozitivna na koronavirus, a sve osobe koje su bile u kontaktu s njom negativne su i u samoizolaciji, rekla je Miranović.

Sinoć, prvog dana primjene nove mjere zabrane kretanja građana nakon 19 sati, crnogorska policija kazneno je procesuirala 37 osoba. Njima, prema crnogorskom zakonu, prijeti maksimalna zatvorska kazna do jedne godine.

Odluku da se građanima zabrani kretanje osporavaju oporbeni zastupnici Demokratskog fronta, koji su zatražili od predsjednika Skupštine Ivana Brajovića da zakaže izvanrednu sjednicu Skupštine.

Istodobno ga optužuju da je suspendirao ulogu zakonodavnog doma i dopustio da državom neustavno upravlja nekoliko pojedinaca iz Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti.

S druge strane crnogorska vlada uporište za mjere zabrane kretanja nalazi u Zakonu o zaštiti od zaraznih bolesti, koji predviđa da vlada nakon proglašenja epidemije može narediti i ograničenje kretanja stanovništva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!