20:30 / 10.11.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

U Crnoj Gori raste broj zaraženih i umrlih, moguće pooštravanje mjera

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Jon Nazca / REUTERS

U Crnoj Gori je u srijedu 12 osoba umrlo od posljedica koronavirusa, a najmlađa je imala 23 godine, priopćili su crnogorski epidemiolozi istaknuvši da svi preminuli koji su bili mlađi od 40 godina nisu bili cijepljeni.

S obzirom na rast broja oboljelih i umrlih u posljednja dva tjedna, zdravstvene vlasti su najavile da će, ako se situacija nastavi pogoršavati, postrožiti epidemiološke mjere.

To bi značilo da će covid potvrde morati imati svi zaposleni u javnoj upravi te da će biti nužne i za vožnju javnim prijevozom, ulazak u trgovačke centre, teretane, poslovne prostore.

Primjena ovih mjere prvotno je najavljena za 1. prosinca, ali bi po riječima ministrice zdravlja Crne Gore Jelene Borovinić Bojović one mogle biti uvedene i ranije s obzirom na to da je u poslednjih tjedan dana od koronavirusa preminulo više od 50 osoba, te da je u zdravstvenim ustanovama nekoliko desetaka pacijenta u životnoj opasnosti.

Situacija je trenutno dosta teška, rekla je ministrica istaknuvši da "90 posto pacijenata u intenzivnoj jedinici nije cijepljeno".

Ona je podsjetila da su zdravstvene vlasti do sada osigurale preko 1,2 milijuna cjepiva, te da je od početka svibnja cijepljeno oko 55 posto odrasle popluacije.

Da se ne bi dogodilo da bolnice budu prepune i da situacija bude takva da imamo ogroman broj hospitaliziranih pacijenata, moramo se cijepiti. Osam od 10 preminulih nisu cijepljeni, nijedan, nažalost, pacijent mlađi od 40 godina koji je izgubio bitku s koronom nije primio cjepivo. To su alarmantni podaci, poručila je Borovinić Bojović.

Od početka pandemije koronavirus je potvrđen kod više od 150 tisuća stanovnika Crne Gore, što je gotovo četvrtina populacije te zemlje, dok je od posljedica zaraze umrla 2181 osoba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!