22:03 / 29.10.2020.

Autor: B.A./Hina

U Crnoj Gori rekordnih 354 novozaraženih, osam preminulih

Ilustracija: Tumisu/Pixabay

Ilustracija: Tumisu/Pixabay

Foto: - / -

Crnogorski epidemiolozi potvrdili su u četvrtak novih 354 slučaja infekcije koronavirusom.
Crnogorski epidemiolozi potvrdili su u četvrtak novih 354 slučaja infekcije koronavirusom, dok su istodobno čelnici Nacionalnog koordinacijskog tijela za zarazne bolesti ustvrdili da uvedene epidemiološke mjere daju dobre rezultate.

➡️ Covid-19 - najnovije informacije
➡️ Novi predsjednik UV KB-a Dubrava: Zadatak nije skidati glave
➡️ KoHOM: Ministre, ne pristajemo biti žrtveno janje!
➡️ Silvio Bašić novi je predsjednik Upravnog vijeća KB-a Dubrava

Kako je priopćeno, više od trećine testiranih bilo je pozitivno na Covid-19. Laboratoriji Instituta za javno zdravlje i druge laboratoriji u državi koje se bave PCR dijagnostikom su od posljednjeg presjeka završile PCR analizu 937 uzoraka na novi koronavirus među kojima su ukupno registrirana 354 novopozitivna slučaja infekcije sa SARS-CoV-2, priopćile su crnogorske zdravstvene vlasti.

Od posljedica zaraze u posljednja 24 sata preminulo je osam osoba.
U Crnoj Gori je od početka pandemije od posljedica povezanih s Covid-19 infekcijom preminulo 290 osoba. Trenutno je aktivno 3729 slučajeva, što je 592 na 100 tisuća stanovnika.

Od početka godine ukupan broj registriranih slučajeva infekcije novim koronavirusom je 17.746, što je skoro tri posto crnogorske populacije.

Crnogorsko Nacionalno koordinacijsko tijelo za zarazne bolest (NKT) priopćilo je kako je popunjenost zdravstvenih kapaciteta u Crnoj Gori oko 30 posto, što pokazuje da su epidemiološke mjere koje su poduzete posljednjih nekoliko tjedana u pojedinim općinama dale rezultate.

- Naš zdravstveni sustav je dao odlične odgovore u svim segmentima: praćenja, analize, organizacije, posvećenosti i požrtvovnosti u radu, čime su zaslužili visoko poštovanje cijelog društva, priopćeno je iz NKT-a.

Crnogorske zdravstvene vlasti su, nakon što je nakon političkih skupova održanih tijekom parlamentarnih izbora, broj novoinficiranih počeo vrtoglavo rasti, uvele sistem semafora, koji je predvidio crvenu, narančastu i zelenu zonu ovisno o broju zaraženih.

U općinama kojima je broj zaraženih na 14-odnevnom nivou bio veći od 800 na 100 tisuća stanovnika uvedene su restriktivne mjere koje su podrazumijevale policijski sat nakon 22 sata te zatvaranje ugostiteljskih objekata i škola.

U narančastoj zoni su općine u kojima je između 600 i 800 inficiranih na 100 tisuća stanovnika. U tim općinama radno vrijeme kafića ograničeno je do 22 sata, a za istim stolom mogu sjediti maksimalno dvije osobe. Škole rade po posebnom režimu.

Nošenje zaštitnih maski na otvorenom i zatvorenim javnim površinama obavezno je u cijeloj Crnoj Gori za sve starije od 5 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!