Crna Gora uoči prvog kruga predsjedničkih izbora

18.03.2023.

20:11

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik/HRT/A.S.

Milo Đukanović

Milo Đukanović

Foto: Stevo Vasiljevic / Reuters

U Crnoj Gori sutra se održava prvi krug predsjedničkih izbora. Stanje u duboko podijeljenoj zemlji, koju već dulje potresa politička kriza, dodatno je pogoršala jučerašnja odluka predsjednika Mile Đukanovića da raspusti parlament, nakon što je istekao rok za sastavljanje vlade.

Za Dnevnik HTV-a iz Podgorice se javila Kristina Pešić.
 


- Crna Gora će predsjednika dobiti u drugom krugu koji je zakazan za 2. travnja i to prvi put nakon 1997. godine kada je u tijesnoj utrci Milo Đukanović pobijedio Momira Bulatovića, bila je razlika u samo nekoliko tisuća glasova, rekla je Pešić.

Kaže da i ove godine Đukanović sigurno ide u drugi krug. Sam za sebe kaže da je on jedino jamstvo za put Crne Gore prema Europskoj uniji. 

Na drugoj strani, šanse ima prosrpsko orijentirani čelnik Demokratskog fronta Andrija Mandić koji godinama zastupa isto. On je za to da se povuče priznanje Kosova, da se ukinu sankcije Rusiji i da Crna Gora izađe iz NATO-a. 

Tijekom ove izborne kampanje pokušao se pokazati kao smireni i pomirbeni političar, no pitanje je koliko mu je građana to povjerovalo. 

Jakov Milatović je još jedna favorit koji je bivši ministar gospodarstva u Krivokapićevoj vladi koji je stekao naklonost građana jer im je kao ministar povećao minimalne i prosječne plaće, a također je trijumfirao na lokalnim izborima u Podgorici prošle godine. 

- Moji protivnici su više opsjednuti iluzijom da ja izgubim nego da oni pobjede. Oni se ne libe reći da im još jedino ja stojim na putu u njihovim namjerama da oslobode Crnu Goru, da Crnu Goru ekonomski, institucionalno, nacionalno osramoćenu isporuče srpskom svijetu, rekao je Milo Đukanović, predsjednik Crne Gore i čelnik DPS-a.

- Ja sve što činim i što vam priopćim vezano uz budućnost Crne Gore, za građenje novih odnosa u Crnoj Gori, sve je to iz moga srca sa željom da Crna Gora krene naprijed. Posebno bi mi bilo važno da žene Crne Gore podupru moju kampanju, rekao je Andrija Mandić, čelnik Demokratskog fronta.

- Kaže, nisam ništa ukrao. Pa, čovječe, ukrao si svima, ukrao si nam 33 godine, svima nama ovdje. Koliko čovjek mora biti nesposoban i sebičan pa da od države koja ima ovakve resurse, ovakvo more i ovakve planine, rijeke i jezera stignemo do točke u kojoj skoro pa da nemamo ništa, kazao je Jakov Milatović, kandidat Pokreta Evropa sad!.


video thumb

- Bit će ovo prvo odmjeravanje političkih snaga na nacionalnoj razini od parlamentarnih izbora u kolovozu 2020. kada je Đukanović nakon 30 godina izgubio vlast, rekla je Pešić.

Kaže da je padom Vlade i Đukanovićevih izbora kumovala srpska pravoslavna crkva, odnosno odnosi sa srpskom pravoslavnom crkvom. 

- Ovog trenutka Crna Gora se nalazi u velikoj institucionalnoj krizi. Nema samo da njima vlada tehnička vlada, predsjednika će dobiti u drugom krugu. Međutim do prije nekoliko tjedana nisu imali ni sve sudce Ustavnog suda, bez kojih se tehnički ne bi ni mogli održati izbori, rekla je za kraj Pešić.

Izbore je komentirala i analitičarka 


- Čitav sistem je negdje u VD stanju i to je zaista veliki problem. Sada ovom odlukom dakle Đukanović je raspustio i parlament. Mi nemamo ni funkcionalnu poziciju predsjednika zato što će izbori biti u nedjelju. Dakle, ja vjerujem da u političkoj teoriji ovakva situacija nikada nije opisana, niti se nešto slično dogodilo, rekla je Ana Nenezić, izvršna direktorica Centra za monitoring i istraživanje, Podgorica.

- Vrlo je teško objasniti koji su sljedeći koraci, ali vjerujem da i zato ovi izbori i jesu vrlo važni i da će parlamentarni izbori negdje dati jasniji sliku u kojem pravcu će se Crna Gora dalje kretati, zaključila je Nenezić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!