18:54 / 04.03.2021.

Autor: Hina

U Crnoj Gori vojska kontrolira poštivanje epidemioloških mjera

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Marin Tironi / Pixsell

Crnogorska vojska postavila je šatore na nekoliko mjesta u Podgorici i Nikšiću kako bi upozoravala građane na poštivanje epidemioloških mjera, dok je situacija u Crnoj Gori izazvana epidemijom COVID-19 zabrinjavajuća. 

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić u obraćanju građanima povodom epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, kazao da je situacija zabrinjavajuća i da je zdravstveni sustav na granici izdržljivosti.

Poručio je da će vlada, ako u narednih deset dana ne počne opadati broj oboljelih, donijeti odluku o potpunom zaključavanju Crne Gore.


-Trenutno stanje nije izazvano lošim epidemiološkim mjerama, već je problem nepoštivanje mjera. Zato smo odlučili krenuti u akciju time što ćemo svi zajedno doprinijeti da izađemo iz ovoga problema", kazao je Krivokapić.


Rekao je da se Crna Gora opredijelila za "put koji je drugačiji".


- Da ne zatvaramo sve u ovom trenutku, ali ako mjere ne budu dale rezultat u ovih 10 dana, nagovještava se najlošiji scenarij, a to je potpuno zatvaranje Crne Gore, poručio je. 

Crna Gora već je tjednima među vodećima u svijetu po broju novooboljelih, a nedavno je ušla i na crnu listu 10 vodećih zemalja po broju preminulih na 100 tisuća stanovnika.


Ministrica zdravstva Jelena Borovinić Bojović priopćila je da su ona i epidemiolozi Instituta za javno zdravlje preložili potpuno zaključavanje države, ali da je na vladinom tijelu za borbu protiv covid-19 epidemije odlučeno da se narednih deset dana naglasak stavi na kontrolu provođenja postojećih mjera.


Formirana su tri tima - prvi čine pripadnici policijske uprave koji će kontrolirati primjenu mjera na javnim površinama i na otvorenom, kao što su nošenje maske i održavanje distance. Drugi čine predstavnici Uprave za inspekcije poslove i policije, koji kontroliraju poštivanje mjera u zatvorenim prostorima. Treći je tim sačinjen od pripadnika vojske, koji će savjetovati građane u najugroženijim gradovima da poštuju epidemiološke mjere, priopćeno je na konferenciji za novinare predstavnika crnogorske vlade.


Epidemiološkim mjerama koje je ranije uvela crnogorska vlada zabranjen je rad ugostiteljskim objektima u većini crnogorskih gradova, a policijski sat je na snazi od 21 do 5 sati ujutro.


Od početka ovog tjedna stanovnici Podgorice, u kojoj živi trećina ukupnog stanovništva, ne mogu napuštati grad, niti je moguće doći u glavni grad Crne Gore bez adekvatne propusnice. 

Iste su mjere uvedene za Cetinje, Ulcinj, Nikšić, Herceg Novi i Plužine, a ranije i za Budvu i Tivat.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!