22:46 / 02.04.2020.

Autor: M.M./Hina

U Crnoj Gori zaražene 144 osobe, još bez prvog izliječenog pacijenta

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Crnogorski Nacionalni koordinacijski tim promijenio je večeras odluku o zabrani izlaska građana iz kuća i stanova.
Od 143 osobe koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao danas, 21 je bila pozitivna na koronavirus, što znači da je u toj zemlji od 17. ožujka kada je potvrđen prvi slučaj, potvrđeno 144 slučajeva infekcije.

-
Broj zaraženih premašio milijun, polovica čovječanstva u karanteni    
- U Crnoj Gori koronavirusom zaraženo četrnaestero djece 

Zabilježena su i dva smrtna slučaja, a u Kliničkom centru Crne Gore/KCCG/ liječi se 20 pacijenata, od kojih su dva životno ugrožena.

- Dva pacijenta priključena su na respiratore, od kojih je jedan u veoma teškom stanju. Životno su ugroženi. Naročito teško je stanje pacijenta koji je u srednjim životnim godinama, rekao je direktor KCCG Jevto Eraković, ističući da još u Crnoj Gori nije zabilježen prvi slučaj izliječenja od COVID-a 19.

Crnogorski Nacionalni koordinacijski tim promijenio je večeras odluku o zabrani izlaska građana iz kuća i stanova, koja je pored zabrane napuštanja stambenih objekata radnim danima od 19 sati, predviđala kućni boravak građana od subote u 13 sati do ponedjeljka ujutro. Izmjenom te mjere građanima Crne Gore dozvoljeno je i nedjeljom do 13 sati da budu izvan kuće.

U crnogorskoj javnosti kritizira se nadležnost policije da bez naloga ulazi u stanove i kuće građana kako bi provjerila krši li se mjera zabrane okupljanja, koja predviđa da se u objektima stanovanja mogu naći isključivo članovi istog domaćinstva.

Pravnici koje je kontaktirao dnevnik Vijesti, navode da takva nadležnost policije ima uporište u zakonu o sprečavanju širanja zaraznih bolesti. Ali ipak, ako policijski službenici uđu u kuću ili stan da provjere krši li se mjera zabrane okupljanja oni moraju biti adekvatno higijenski zaštićeni, jer bi u suprotnom građani mogli da ih prijave za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti, priopćili su pravnici Vijestima.

Šefica zdravstveno-operativnog tima Vesna Miranović ranije je rekla da niko nikome neće ulaziti u stan i ugroziti privatnost ljudi, već da mjera ima cilj da se prestane sa slavljima i okupljanjima ljudi iz različitih sredina i da će u tim slučajevima reagirati epidemiološke službe.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je građanima da idućih desetak dana poštuju mjere i ocijenio da je Crna Gora postigla znatno bolje rezultate u borbi protiv koronavirusa od mnogih drugih država "mnogo bogatijih i mnogo organiziranijih" i da "to nije slučajno, to je rezultat ozbiljne pripreme sustava i ozbiljne odgovornosti građana".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!