23:04 / 14.06.2020.

Autor: T.V./Hina

U dijelovima SAD-a rekordan broj novih slučajeva

Foto: REUTERS/Caitlin Ochs

Foto: REUTERS/Caitlin Ochs

Foto: - / REUTERS

Mnogi zdravstveni dužnosnici porast broja zaraženih povezuju s većim okupljanjima tijekom vikenda potkraj svibnja, u povodu Dana sjećanja.
Dio američkih saveznih država bilježi rekordan broj novozaraženih koronavirusom i hospitalizacija, uključujući Texas i Floridu, no većina i dalje planira ublažavati mjere, a predsjednik Donald Trump namjerava održati skup u zatvorenom u Oklahomi.

Alabama u nedjelju, četvrti dan zaredom, bilježi rekordan broj novih slučajeva. Aljaska, Arizona, Arkansas, Kalifornija, Florida, Sjeverna i Južna Karolina i Oklahoma zabilježili su rekordan broj u posljednja tri dana.

Mnogi zdravstveni dužnosnici porast broja zaraženih povezuju s većim okupljanjima tijekom vikenda potkraj svibnja, u povodu Dana sjećanja.

U Louisiani, koja je prije bila jedno od žarišta zaraze, bilježi se ponovni rast broja novih slučajeva, njih više od 1200, što je najviše od 21. svibnja.

Ukupno je u SAD-u u subotu zabilježeno 25 tisuća slučajeva, što je najviše od 2. svibnja, ali u proteklih šest tjedna provodi se i znatno veći broj testiranja. No mnoge savezne države imaju i veći broj hospitalizacija, što je pokazatelj neovisan o broju testiranih.

Arkansas, Sjeverna Karolina, Texas i Utah u subotu bilježe rekordan broj hospitalizacija. U dijelovima Sjeverne Karoline popunjenost bolničkih kreveta je od 69 do 77 posto.

Guverner Utaha prošli je tjedan najavio da će većina okruga odgoditi ublažavanje restriktivnih mjera, no mnoge savezne države, suočene s proračunskim manjkom i rekordnom nezaposlenošću, odbacuje mogućnost nove karantene.

Mnoge savezne države ukinule su restriktivne mjere iako nisu zadovoljile kriterije koje je odredila vlada. Strah od drugog vala zaraze primorao je zdravstvene radnike da od građana traže da nose maske i izbjegavaju velika okupljanja.

Predsjednik Donald Trump, unatoč tomu, i dalje planira održati svoj prvi skup u sklopu kampanje od ožujka, i to u subotu u Tulsi u saveznoj državi Oklahoma. Oni koji se odazovu, morat će pristati na to da neće kampanju smatrati odgovornom ako se zaraze koronavirusom.

Otprilike trećina slučajeva u Oklahomi zabilježena je u Tulsi, a lokalne zdravstvene službe povezuje širenje virusa upravo s okupljanjima u zatvorenome.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!