10:47 / 30.12.2018.

Autor: Hina

U DR Kongu dugo odgađani predsjednički izbori

-

-

Foto: - / -

S dvije godine kašnjenja i nakon trostruke odgode u Demokratskoj Republici Kongu održavaju se predsjednički izbori,
S dvije godine kašnjenja i nakon trostruke odgode u Demokratskoj Republici Kongu održavaju se predsjednički izbori na kojima se bira nasljednik predsjednika Josepha Kabile.

Birališta su otvorena u 6.00 sati po mjesnom vremenu (5.00 sati po srednjoeuropskom) na istoku zemlje, u gradovima Kisanganiju, Gomi i Lubumbashiju, a sat vremena poslije na zapadu i u Kinshasi, prijestolnici te najveće afričke zemlje južno od Sahare koja ima dvije vremenske zone i prostire se na 2,3 milijuna četvornih kilometara.

Četrdeset milijuna registriranih birača mogu glasati do 17.00 sati (16.00 sati na istoku i 17.00 sati u Kinshasi po srednjoeuropskom vremenu). Privremeni rezultati objavit će se 6. siječnja, nakon čega slijede neizbježni sporovi na Ustavnom sudu.

Tri su glavna kandidata za Kabilina nasljednika na dužnosti predsjednika DR Konga, zemlje koju obilježava oštar kontrast između njezina rudnog bogatstva (kobalt, bakar, koltan, dijamanti, zlato) i siromaštva koje trpe dvije trećine njezinih stanovnika.

Kako bi i dalje vladao iz sjene Kabila je za svog nasljednika izabrao bivšeg ministra unutarnjih poslova Emmanuela Ramazanija Shadaryja, koji je pod sankcijama EU-a koji ga optužuje za gaženje ljudskih prava.

Njegovi protukandidati, Felix Tshisekedi i Martin Fayulu, dolaze iz razjedinjene oporbe.

Predsjednički izbori se od 2011. održavaju samo u jednom krugu. Po anketama najviše izgleda za pobjedu ima Fayulu. Istodobno s predsjedničkim, održat će se parlamentarni i regionalni izbori.

Kabila, koji je na vlasti od 2001., ne može se po ustavu kandidirati za treći mandat, što je rijetkost u srednjoj Africi. Drugi mandat mu je istekao još u prosincu 2016. i od tada je izbore triput odgađao.

Kampanju je obilježilo nasilje, s desetak mrtvih, objavila je organizacija za ljudska prava, što vlast niječe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!