07:46 / 14.08.2018.

Autor: HRT

U Dumi predlažu jasno označavanje "lažnih" kobasica i sokova

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell)

Foto: Dalibor Urukalović/Pixsell)

Foto: - / PIXSELL

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom".
Zastupnik u ruskoj Dumi Vitalij Milonov predložio je ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu preimenovanje i jasno označavanje mesnih proizvoda s manje od 50 posto mesa, kao i umjetnih limunada i drugih sokova, kako bi potrošači znali što jedu i piju i zaštitili svoje zdravlje, pišu Ria Novosti.

Milonov upozorava da mnogi mesni proizvodi koji se prodaju u tamošnjim dućanima "često nemaju nikakve veze s mesom". Štoviše, uvjeren je da proizvođači i trgovci takvih proizvoda "namjerno iskrivljuju njihove nazive" čime potrošače dovode u zabludu. "Logičan korak države u takvoj situaciji bila bi zabrana proizvođačima i trgovcima svih razina koristiti nazive proizvoda kojima obmanjuju potrošače", kaže Milovov u pismu nadležnom ministru.

Ako, primjerice, kobasica sadrži manje od 50 posto "prvoga" mesa, ne bi je se smjelo tako nazivati, nego "imitacijom kobasičarskog proizvoda", a na etiketi bi trebali biti naznačeni i vjerojatni zdravstveni rizici koji mogu nastati pri učestaloj konzumaciji takve zamjenske kobasice, smatra zastupnik.

Slično je po njegovu mišljenju i s osvježavajućim napicima, mahom uvoznim, koji su zatrpali police ruskih dućana i koji su, upozorava, "stopostotna kemija" koja može ozbiljno narušiti zdravlje potrošača svih dobi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!