U Džedi počeli razgovori 40-ak zemalja o ukrajinskom sukobu

05.08.2023.

Zadnja izmjena 19:36

Autor: T.D./HRT/Hina

Visoki dužnosnici četrdesetak zemalja, među kojima su Sjedinjene Države, Kina i Indija, počeli su u subotu pregovore u Saudijskoj Arabiji, koji bi, kako se Kijev i ukrajinski saveznici nadaju, trebali rezultirati dogovorom o ključnim načelima mirnog okončanja rata u Ukrajini.


Dvodnevni sastanak dio je diplomatskog nastojanja Ukrajine da, uz svoje glavne zapadne saveznike koji joj pružaju potporu, dopre i do zemalja 'globalnog juga' koje nisu bile voljne zauzeti stranu u sukobu, premda je pogodio globalno gospodarstvo.

No zasad nije jasno hoće li sastanak rezultirati zajedničkomu izjavom. Ukrajinski predstavnik koji sudjeluje na sastanku rekao je da će razgovori "biti teški".

Ruski predstavnik neće doći, premda je Kremlj najavio da će pozorno pratiti tijek razgovora.

Ukrajinski, ruski i međunarodni dužnosnici slažu se da trenutno nema izgleda za pokretanjem izravnih mirovnih pregovora između Ukrajine i Rusije, a u međuvremenu rat i dalje bjesni.

Zelenski je rekao kako se nada da će razgovori rezultirati mirovnim samitom čelnika na globalnoj razini u sklopu kojega će se podržati načela njegova plana za rješenje sukoba. Kijev zahtijeva da Rusija vrati cjelokupan ukrajinski teritorij i povuče sve svoje snage iz Ukrajine.

Najveći svjetski izvoznik nafte, Saudijska Arabija, koja od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. održava kontakt s objema stranama, odigrala je važnu ulogu u pozivanju na sastanak i onih država koje nisu sudjelovale u ranijim susretima, rekli su zapadni diplomati.

Kina, koja nije sudjelovala u prethodnome krugu pregovora u Kopenhagenu na sastanak u Džedu šalje posebnog izaslanika za euroazijska pitanja Li Huija, objavio je u subotu Peking. I Kina održava bliske ekonomske i diplomatske veze s Rusijom od samog početka sukoba, istodobno odbijajući pozive međunarodne zajednice da javno osudi Moskvu.

Na razgovore je doputovao i indijski savjetnik za nacionalnu sigurnost Adžit Doval, objavilo je u subotu na društvenim mrežama indijsko veleposlanstvo u Rijadu. Poput Kine i Indija, unatoč ratnom sukobu održava bliske veze s Rusijom te odbija osuditi tu zemlju za rat. Istodobno su indijske vlasti pojačale uvoz ruske nafte.

Dok se nastavljaju ruski napadi na civilne ciljeve, na bolnicu, supermarket i kino u Hersonu, visoki dužnosnici 40-ak zemalja, među kojima SAD-a, Kine i Indije, počeli su mirovne razgovore u Džedi u Saudijskoj Arabiji, kako bi pokušali postaviti temelje za zaustavljanje sukoba u Ukrajini. Kijev se nada da bi se ondje mogao osigurati i angažman zemalja globalnog juga, koje su se do sada uglavnom držale neutralno, no sve su više ugrožene ruskim opstruiranjem izvoza ukrajinskog žita i rastom cijena hrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!