U Estoniji počela najveća kibernetička vježba u svijetu

19.04.2023.

23:33

Autor: Hina/HRT/V.G.

U Estoniji počela najveća kibernetička vježba u svijetu

U Estoniji počela najveća kibernetička vježba u svijetu

Foto: Ints Kalnins / Reuters

Više od 3000 stručnjaka iz 38 zemalja sudjeluje od srijede u Tallinnu u najvećoj vježbi kibernetičke obrane u svijetu, priopćilo je NATO-ovo Središte izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani, sa sjedištem u estonskome glavnom gradu.

Tijekom četverodnevne vježbe pod nazivom "Locked Shields", sudionici će štititi informatičke sustave "od napada u stvarnom vremenu i pripremati se za donošenje taktičkih i strateških odluka u kritičnim situacijama".

- Uz obranu sustava, timovi moraju prijavljivati incidente, donositi strateške odluke i rješavati forenzične, pravne i medijske probleme, navodi se u priopćenju.

- Locked Shields je vježba u kojoj se crveni napadači sučeljavaju s obrambenim plavim ekipama u koje ulaze zemlje članice NATO-ova Središta izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani i partnerske zemlje, piše u priopćenju.

- Prošla godina pokazala nam je koliko su važne snage za kibernetičku obranu, rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur, prenosi se u priopćenju u kojemu se spominje ukrajinski sukob.

- Ukrajina ima solidne digitalne vještine, što znači da čak i u vrijeme rata može pružati glavne digitalne usluge, dodao je, istaknuvši da su "vježbe poput ove (...) iznimno važne za trajnu otpornost".

Središte izvrsnosti za suradnju u kibernetičkoj obrani, otvoreno u Tallinnu 2010., institut je za istraživanje i uvježbavanje akreditiran pri NATO-u, a bavi se obukom, konzultacijama i istraživanjem na polju kibernetičke obrane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!