11:46 / 13.04.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik u podne/IMS/HRT

U Europi ublažavanje restrikcija, u SAD-u najveće žarište

Madrid (foto: REUTERS/Susana Vera)

Madrid (foto: REUTERS/Susana Vera)

Foto: - / REUTERS

Španjolci koji se bave proizvodnjom i izgradnjom od danas ponovno mogu na posao. Talijani sutra planiraju otvoriti knjižare i trgovine dječje robe.
U nekim europskim zemljama ublažavaju se mjere za borbu protiv koronavirusa. Španjolci koji se bave proizvodnjom i izgradnjom od danas ponovno mogu na posao. Talijani sutra planiraju otvoriti knjižare i trgovine dječje robe. Izvan Europe, pozornost privlači Vijetnam. U zemlji s više od 95 milijuna stanovnika nema preminulih od koronavirusa. Najviše je zaraženih i umrlih u Sjedinjenim Državama.

Da je američka vlada mjesec dana ranije uvela socijalno distanciranje i druge mjere prevencije zaraze, sačuvalo bi se više života
, smatra vodeći američki infektolog Anthony Fauci.

Nije se, kažu, ništa naučilo od Talijana koji s 431 umrlim bilježe najmanji broj žrtava u jednom danu od 19. ožujka, ali daleko je povratak normalnom životu.

Prizori Andree Boccelija koji na Uskrs pjeva u praznoj milanskoj katedrali, obišli su svijet. Na Sardiniji, stanovnici imaju duži životni vijek nego u drugim dijelovima svijeta, ali stariji otočani strogo poštuju pravila života u karanteni. Najstariji među njima, Bonino Lai koji će navršiti 102 godine, preživio je španjolsku gripu.

- Coronavirus je daleko od našeg grada, ali vidim u kakvom strahu žive stanovnici Lombardije. Iako je situacija sve bolja, nikad ne znate kad vas može zaskočiti. Zato ja ne napuštam kuću, a kad mi netko dolazi mora obavezno nositi masku, rekao je.

S 14.400 mrtvih i smanjenjem broja zaraženih na intenzivnoj njezi, Francuska očekuje obraćanje predsjednika Macrona i produljenje mjera izolacije, a isto očekuju i Britanci od svog oporavljenog premijera.

U Švedskoj čiji je premijer prije nekoliko dana priznao da nisu učinili dovoljno u prevenciji zaraze, traje debata je li bolji švedski, ležerniji pristup, od strogog koji primjenjuje susjedna Finska te ostatak Europe.

Nema predaha ni za Kineze. Sa 108 novih slučajeva, bilježe najveći broj novih slučajeva zaraze u gotovo šest tjedana, najviše sve većeg broja dolazaka iz inozemstva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!