U Francuskoj 100 zaraženih koronavirusom, u SAD-u prva žrtva

29.02.2020.

21:45

Autor: P.F./Hina

default error photo
Sto osoba zaraženo je novim koronavirusom u Francuskoj, od kojih je 86 trenutačno hospitalizirano.
U Francuskoj je ukupno 100 osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih je 86 trenutačno hospitalizirano, objavio je čelnik Agencije za javno zdravstvo Francuske Jerome Salomon. SAD je objavio prvu smrt izazvanu tim virusom. 

Dvije od zaraženih osoba umrle su, a 12 je ozdravilo, rekao je na kratkoj konferenciji za novinare u Parizu drugi čovjek francuskog ministarstva zdravstva te dodao da je 9 osoba u teškom stanju primljeno u bolnicu.

Francuska je u subotu objavila da otkazuje sve skupove u zatvorenim prostorima s više od 5.000 ljudi u pokušaju sprečavanja širenja koronavirusa, koje se pojačalo u Južnoj Koreji i potresa međunarodno gospodarstvo.

Epidemija izazvana koronavirusom usmrtila je gotovo 3.000 osoba od oko 86.000 oboljelih, a potekla je u Kini gdje je potvrđeno oko 79.000 slučajeva i 2.835 umrlih.

Epidemija je nanijela težak udarac financijskim tržištima, najteži nakon krize 2008.-2009., koja je izazvala recesiju svjetskog gospodarstva.

U SAD-u umrla prva žrtva

Umrla je prva osoba zaražena koronavirusom, objavio je glasnogovornik američkog ministarstva zdravstva u Washingtonu.  To je prvi smrtni slučaj povezan s epidemijom na američkom teritoriju.

Nešto poslije na konferenciji za novinare američki predsjednik Donald Trump naveo je da je riječ o ženi pedesetih godina koja je živjela u okrugu King u državi Washington. 

Prema posljednjim podacima u 22 osobe službeno je dijagnosticiran virus u SAD-u, a nekoliko pacijenata nije imalo nikakve veze sa žarištem epidemije, što navodi na tezu da se bolest širi. Tim se slučajevima dodaje 47 pacijenata vraćenih u SAD.

Bolesnica podlegla virusu u državi Washington nije prva s američki državljanstvom jer je američki građanin, šezdesetgodišnjak hospitaliziran u Wuhanu umro 6. veljače

Irak ima 13 oboljelih

Irak je otkrio pet novih slučajeva koronavirusa, objavilo je ministarstvo zdravstva čime ukupan broj oboljelih u zemlji narastao na 13. Pet novih slučajeva su osobe koje su se vratile iz susjednog Irana i smještene su u karantenu, navelo je ministarstvo.

U srijedu je Irak zabranio javna okupljanja i ulaske radnika iz Kuvajta i Bahreina te zabranio putovanja u devet zemalja, odnosno iz njih. 
Irak ima kulturne i vjerske veze s Iranom, jednom od najzahvaćanijih zemalja tom epidemijom osim Kine.

Svih 13 slučajeva koronavirusa su povezani s Iranom, navelo je ministarstvo zdravstva. Prvi otkriveni slučaj je bio iranski student koji je poslan natrag, a ostalih 12 svi su Iračani koji su bili u Iranu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!