23:22 / 04.04.2020.

Autor: V.K./Hina

U Francuskoj počinje testiranje plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19

Foto: REUTERS/Goran Tomasevic

Foto: REUTERS/Goran Tomasevic

Foto: - / REUTERS

U Francuskoj 7. travnja počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti".
U Francuskoj 7. travnja počinje kliničko ispitivanje u okviru kojega će se krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 ubrizgati "pacijentima u akutnoj fazi bolesti", objavile su ustanove koje će provoditi testiranje.

Više od 200 zemalja prijavilo COVID-19
Koronavirus - iz minute u minutu

- To kliničko ispitivanje sastoji se od transfuzije plazme pacijenata koji su preboljeli Covid-19, a koja sadrži antitijela na virus i koja bi taj imunitet mogla prenijeti na pacijenta koji boluje od Covida-19, navodi se u zajedničkom priopćenju Pariške sveučilišne bolnice (AP-HP), Francuskog zavoda za krv (EFS) i Državnog instituta za zdravlje i medicinsko istraživanje (INSERM).

- Krvna plazma osoba koje su preboljele Covid-19 sadrži antitijela koja je njihov organizam razvio. Ta antitijela mogu pomoći  pacijentima u akutnoj fazi bolesti da se bore s virusom, vjeruju.

Kliničko ispitivanje nazvano Coviplasm vodit će profesorica Karine Lacombe i profesor Pierre Tiberghien.

Ciljano uzorkovanje organizira se od utorka u nekim francuskim pokrajinama među dvjestotinjak pacijenata koji su ozdravili prije najmanje 14 dana.

- Pacijenti koji su ozdravili od Covida-19 bit će osobno pozvani da dadu plazmu EFS-u, navodi se u priopćenju.

Prvi rezultati mogli bi se znati dva do tri tjedna od početka kliničkog ispitivanja koje se ovisno o rezultatima može proširiti.

Plazma rekonvalescenata, tekući dio krvi u kojemu su koncentrirana antitijela nakon bolesti, već se pokazala djelotvorna u istraživanjima manjih razmjera u vezi s drugim zaraznim bolestima poput ebole i SARS-a.

Američka agencija za lijekove, Food and Drug Administration odobrila je takvo eksperimentalno liječenje koronavirusa. Testiranje se provodi i u Kini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!