U Hrvatsku je do 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine

05.03.2022.

09:52

Autor: HRT4/R.I./J.L.

U Hrvatsku je do 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine

U Hrvatsku je do 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine

Foto: HRT4 / IMS

U Hrvatsku je do 7 ujutro pristiglo više od 1500 izbjeglica iz Ukrajine. Svi su se prvo zbrinjavali u Motelu Plitvice u Zagrebu, no on je napunjen, pa se sada smještaju u Hostel Rakitje. Mnogo je onih koji ostaju u motelu Plitvice jer nemaju plan za dalje. Katarina Zorić, glasnogovornica Crvenog križa, rekla je za HTV kako je u Zagrebu smješteno 119 osoba, u Varaždinskoj županiji ih je 34, u Osijeku 18. Razmatraju se i druge lokacije za prihvat, a trenutačno su dvije obitelji na putu u smještaj u Karlobagu.

- Okolnosti su grozne, ali svi se trude, mnogi ne znaju gdje će, dok su neki našli privremeni smještaj. Boje se otići jer ne znaju svoj status, a ovdje će im informacije biti brže i lakše dostupne. Većinom je riječ o ženama i djeci, a među izbjeglicama je i jedan otac koji je došao s petero djece. Oni koji imaju troje i više djece smiju napustiti Ukrajinu - kazala je Zorić za HTV.

Iako u motelu imaju sve što im je potrebno, ljudi dolaze i donose pomoć, rekla je Zorić i naglasila da nikoga neće odbiti. Navela je i da ljudi, potaknuti osobnim pričama koje vide na televiziji ili na društvenim mrežama, donesu pomoć ciljano za neku obitelj ili osobu, a znaju doći i oni koji žele pomoći financijski. No, naglasila je, takva vrsta pomoći ne ide putem Crvenog križa.

- Hoće i se privatno dogovoriti, ne možemo u to ulaziti - dodaje.

Kako bi skrenuli misli s tragedije koja im se dogodila, djeca danas idu u posjet zagrebačkom Zoološkom vrtu, gdje je za najmlađe pripremljen ručak i paketići.

Pogledajte razgovor s Ružom Ištuk:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!