11:27 / 30.05.2021.

Autor: HRT/Branka Slavica

U ime američke vlade Hrvatskoj Dan državnosti čestitao državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Američki državni tajnik Antony Blinken

Foto: Alex Brandon / REUTERS

U ime američke vlade Hrvatskoj je Dan državnosti čestitao državni tajnik Antony Blinken. Sjedinjene Države i Hrvatska postojani su saveznici i partneri, a naš odnos definiran je zajedničkim vrijednostima koje nam pomažu napredovati na kritičnim područjima, uključujući jačanje trgovinskih i investicijskih veza, energetske sigurnosti i suočavanje s klimatskom krizom.

Ove godine obilježavamo i 30 godina Hrvatskih oružanih snaga. Sjedinjene Države zahvaljuju na desetljećima bliske vojne suradnje naših dviju država.

O našem uspješnom obrambenom partnerstvu svjedoči i kontinuirano sudjelovanje u zajedničkim vježbama i vježbama NATO-a, koje su ponovno u središtu pozornosti zbog održavanja vježbe Defender Europe 2021. Hrvatska, cijenjena saveznica NATO-a, daje važan doprinos i transatlantskoj sigurnosti i europskom prosperitetu.

Dok se i dalje suočavamo s izazovima pandemije COVID-a i produbljujemo naše bilateralne odnose, Sjedinjene Države stoje uz Hrvatsku.

- Velika mi je čast pridružiti se predsjedniku Joeu Bidenu i državnom tajniku Blinkenu u čestitkama upućenim hrvatskom narodu na obljetnicu dana kada ste osnovali svoju državu, rekao je Philip Reeker.

- Hvala vam na partnerstvu. Sretan vam Dan državnosti, ističe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!