22:36 / 07.09.2018.

Autor: I.M./HRT

U Indiji homoseksualni odnos više nije kazneno djelo

-

-

Foto: - / -

Unatoč javnom mnijenju u najvećim indijskim gradovima koje podupire ukidanje starog zakona, ostaje jak otpor među vjerskim skupinama i konzervativnim ruralnim zajednicama.
Nakon što je indijski vrhovni sud donio povijesnu odluku da u toj zemlji homoseksualni odnos više nije kazneno djelo - članovi LGBT zajednice slave. Time je nakon 157 godina poništen zakon iz kolonijalnog doba, a za njih je to velika pobjeda i izlazak iz sjene.

Sud je sada presudio da je diskriminacija na temelju seksualne orijentacije temeljno kršenje ljudskih prava.

Unatoč javnom mnijenju u najvećim indijskim gradovima koje podupire ukidanje starog zakona, ostaje jak otpor među vjerskim skupinama i konzervativnim ruralnim zajednicama. No ta presuda najvišeg sudskog tijela sada je zadnja riječ u tom pitanju i ne može biti dovedena u pitanje.

Ona predstavlja veliku pobjedu za indijsku LGBT zajednicu. Jedan od najzaslužnijih za ovaj kopernikanski obrat je zasigurno čovjek kojeg zovu "Ružičasti Princ". Manvendra Singh Gohil pravi je princ, morao je napustiti kraljevsku palaču, odbačen od svoje obitelji. Njegova majka nije htjela progovoriti ni riječ s njim punih 12 godina. Oduzeta mu je nasljedna titula i razbaštinjen je.

No princ je donio promjene, danas postoji i klinika za ljude koji su prije bili odbačeni.

Više pogledajte u prilogu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!