09:43 / 09.05.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

U Indiji opet više od četiri tisuće mrtvih u jednom danu

Ne pada broj preminulih od koronavirusa u Indiji

Ne pada broj preminulih od koronavirusa u Indiji

Foto: Amit Dave / REUTERS

Dok je na području Europe epidemiološka slika sve bolja i brojne zemlje ublažavaju mjere, Indija nikako ne uspijeva zaustaviti širenje zaraze. Dnevni broj zaraženih veći je od 400 tisuća, a zbog loše situacije stanje se pogoršava i u susjednim zemljama. 

video thumb

Broj dnevnih smrtnih slučajeva od COVID-a porastao je na više od 4000 drugi dan zaredom.

Indijsko ministarstvo zdravstva izvijestilo je u nedjelju o 4092 smrtna slučaja u protekla 24 sata, ukupno dosad 242.362.

Novi slučajevi zaraze porasli su za 403.738 pa je ukupan broj od početka pandemije 22,3 milijuna zaraženih.

Indiju je teško pogodio drugi val pandemije, a slučajevi zaraze kao i smrtni slučajevi dosežu rekordne razine svaki drugi dan.

Uz akutni nedostatak kisika i kreveta u mnogim bolnicama, kao i mjesta u mrtvačnicama i krematorijima, stručnjaci su rekli da bi stvarni broj zaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva mogao biti puno veći.

Mnoge indijske države uvele su stroge mjere zatvaranja tijekom posljednjih mjesec dana kako bi zaustavile nagli porast zaraze, dok su druge najavile ograničenja javnog kretanja i zatvorile kina, restorane i trgovačke centre.

Ipak, pojačava se pritisak na premijera Narendru Modija da najavi mjere zatvaranja u cijeloj zemlji, kakve su bile tijekom prvog vala prošle godine.

Indija je u subotu izvijestila o najvišem broju smrtnih slučajeva od COVID-a - 4187.

Iz Instituta za zdravstvene podatke izvijestili su da će Indija do kolovoza zabilježiti milijun smrtnih slučajeva. 

Podrška stiže iz cijelog svijeta, spremnici s kisikom, respiratori i druga medicinska oprema za preopterećene bolnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!