09:24 / 07.08.2020.

Autor: I.Z./Hina

U Indiji rekordan dnevni broj novozaraženih, ukupno više od dva milijuna

Foto: Rupak De Chowdhuri/REUTERS, arhiva

Foto: Rupak De Chowdhuri/REUTERS, arhiva

Foto: - / REUTERS

Na neslavnom je trećem mjestu po broju zaraženih u svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Države i Brazil.
Pandemijom koronavirusa najteže pogođena azijska zemlja, Indija, danas je objavila podatke o rekordnom dnevnom broju novozaraženih većem od 60 tisuća, pa je ondje ukupno više od dva milijuna zaraženih.

Na neslavnom je trećem mjestu po broju zaraženih u svijetu, a ispred nje su samo Sjedinjene Države i Brazil.

S obzirom na to da se zaraza nastavlja širiti po manjim gradovima te u ruralnim dijelovima zemlje, stručnjaci smatraju da će epidemija u Indiji svoj vrhunac dosegnuti tek za nekoliko mjeseci, dodatno opterećujući otprije preopterećen zdravstveni sustav.

Indijske vlasti suočavaju se s brojnim žarištima u zemlji u kojoj živi 1,3 milijarde ljudi.

- U državi veličine Indije epidemija se širi u različitim fazama i ima brojna žarišta, rekao je Rajib Dasgupta, voditelj Centra za socijalnu medicinu i zdravlje Sveučilišta Jawaharlal Nehru u New Delhiju.

Ministarstvo zdravstva izvijestilo je o 62.538 novih slučajeva zaraze i o dosad ukupno 2,03 milijuna zaraženih.

Od sredine lipnja u Indiji se dnevno u prosjeku evidentira oko 50.000 nozaraženih, a stručnjaci upozoravaju na prenisku stopu testiranja koja prosječno iznosi 16.035 na milijun stanovnika.

Vladu tješi relativno niska stopa smrtnosti koja iznosi oko 2 posto. Od posljedica bolesti COVID-19 u toj je zemlji dosad umrlo 41.585 stanovnika, no treba napomenuti da se taj broj odnosi samo na osobe koje su testirane na virus.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!