12:59 / 26.01.2021.

Autor: I.B./Hina

U Indoneziji više od milijun zaraženih

Covid-19 u Indoneziji

Covid-19 u Indoneziji

Foto: Willy Kurniawan / REUTERS

Indonezija je u utorak prešla milijun stanovnika kod kojih je potvrđena zaraza koronavirusom.

Četvrta najnapučenija država svijeta potvrdila je 1.012.350 slučajeva zaraze, a do sada je 28.468 ljudi umrlo od covida-19. Po tim podacima Indonezija je u skupini azijskih država s najvećim brojem zaraženih, odnosno dvostruko više nego susjedni Filipini. 

Zdravstveni stručnjaci vjeruju da je točan broj zaraženih u Indoneziji i triput veći od službenog. Vlasti su kritizirane jer presporo testiraju i usredotočene su na cjepivo, a zanemaruju higijensko-epidemiološke mjere koje su u Indoneziji manje stroge nego u većini drugih zemalja. 

Ministar zdravstva Budi Gunadi Sadikin najavio je poboljšanja u suzbijanju virusa i pozvao je stanovništvo da poštuje propise.

Vlada je počela masovno cijepljenje u siječnju i postrožila je ograničenje kretanja, a bolnice u Jakarti pretrpane i mnoge prisiljene odbijati pacijente.

Mjere društvene distance, uključivo skraćeno radno vrijeme trgovačkih centara i restorana na otocima Javi i Baliju počet će 8. veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!