U Iranu izrečena prva smrtna kazna povezana s aktualnim nemirima

13.11.2022.

20:20

Autor: Hina/HRT/V.G.

Iran

Iran

Foto: WANA / Reuters

Sud u Tehranu izrekao je u nedjelju prvu smrtnu kaznu nekoj osobi za sudjelovanje u nemirima, objavila je pravosudna agencija Mizan nazivajući tako aktualne prosvjede koji gotovo dva mjeseca potresaju Iran nakon smrti mlade žene u pritvoru ćudoredne policije.


Prema sudskoj presudi osuđenome je izrečena smrtna kazna pošto je proglašen kriv jer je "zapalio zgradu vlade, remetio javni red, organizirao okupljanje s namjerom počinjenja kaznenog djela protiv nacionalne sigurnosti, jer je neprijatelj Boga", navodi agencija.

Drugi sud je osudio pet osoba na zatvorske kazne od pet do deset godina "zbog okupljanja s namjeroma počinjenja kazenog djela protiv nacionalne sigurnosti i remećenja javnog reda".

Riječ je o prvostupanjskim presudama i osuđeni se imaju pravo žaliti, prenosi Mizan.

Iran potresaju prosvjedi od 16. rujna kada je u pritvoru umrla Mahsa Amini, 22-godišnja Kurdinja privedena jer nije ispravno nosila hidžab koji bi trebao pokrivati kosu čime je prekršila kodeks odijevanja u Islamskoj Republici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!