U Iranu uhićeni strani diplomati, uključujući Britanca

06.07.2022.

22:35

Autor: V.K./HRT/Hina

Uhićeni strani diplomati

Uhićeni strani diplomati

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Revolucionarna garda, iranska ideološka vojska, uhitila je strane diplomate, uključujući jednog Britanca, optužene za "špijunažu", izvijestile su u srijedu iranska novinska agencija Fars i državna televizija.

- Obavještajna služba Revolucionarne garde identificirala je i uhitila diplomate iz stranih veleposlanstava koji su špijunirali u Iranu, objavila je novinska agencija Fars.

Agencija je navela da je jedan od njih, Britanac, potom "protjeran iz zemlje". No državna televizija je objavila da je britanski diplomat, predstavljen kao Giles Whitaker, protjeran iz "područja" gdje su diplomati uhićeni u središnjem Iranu.

Državljanstvo ostalih uhićenih diplomata, ukupan broj uhićenih i datum njihova uhićenja nisu za sada poznati.

Televizija je optužila britanskog diplomata da je "poduzimao obavještajne operacije" u područjima gdje su se odvijale vojne vježbe. Navodno je diplomat zajedno s obitelji otišao u pustinju Shahdad kao turist.

Prema televiziji, on je "protjeran iz tog područja nakon što se ispričao". No prema Farsu, Britanac je protjeran iz zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!