14:02 / 28.03.2020.

Autor: Hina

U Iranu više od 2500 umrlih od koronavirusa

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Foto: - / REUTERS

Dok zemlja ulazi u drugi tjedan školskih praznika prigodom iranske Nove godine, vlasti su navele da većina djelatnika radi od kuće. Iran je također zatvorio glavna mjesta hodočašća, obustavio javne molitve u petak kao i rad parlamenta.
Iranske vlasti objavile su u subotu da je od novog koronavirusa umrlo još139 osoba, pa sada prema službenim podacima ima 2517 umrlih u Iranu, jednoj od najpogođenih zemalja.

- U svijetu oko 600.000 oboljelih, 27.000 umrlih od koronavirusa 

Sanitarne vlasti su zabilježile 3076 novih slučajeva zaraze tijekom posljednja 24 sata, precizirao je glasnogovornik ministarstva zdravstva na dnevnoj tv-konferenciji za novinare. U Iranu je službeno prijavljeno 35.408 slučajeva zaraze.

- Među hospitaliziranima 3.026 su u dosta kritičnom stanju, rekao je glasnogovornik i dodao da je ozdravilo 11.679 pacijenata.

On je dodao da je oko 57 milijuna osobnih izjava ispunjeno na internet stranici koju vlasti otvorile kako bi potaknule ljude da prijave moguće simptome Covida-19, ili nepostojanje simptoma i dobile personalizirane savjete.

- Količina skupljenih podataka putem te stranice je jako važna i donosi važnu pomoć u ranom otkrivanju zaraze, dodao je glasnogovornik.

Iran ima oko 81 milijun stanovnika. U borbi protiv širenja bolesti, Iran je u četvrtak postrožio mjere i do 8. travnja zabranio svako međugradsko kretanje u zemlji. Već tjednima su stanovnici pozvani ostati kod kuće "koliko god je moguće".

Dok zemlja ulazi u drugi tjedan školskih praznika prigodom iranske Nove godine (20. ožujka), vlasti su navele da većina djelatnika radi od kuće. Iran je također zatvorio glavna mjesta hodočašća, obustavio javne molitve u petak kao i rad parlamenta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!