U Iranu više od 300 mrtvih od početka nemira

29.11.2022.

09:21

Autor: V.K./HRT/Hina

U Iranu više od 300 mrtvih od početka nemira

U Iranu više od 300 mrtvih od početka nemira

Foto: Umit Bektas / REUTERS

Više od 300 ljudi izgubilo je život u Iranu od početka prosvjeda koji su izbili 16. rujna nakon smrti u policijskom pritvoru 22-godišnje kurdske djevojke Mahse Amini, optužene da je prekršila stroga pravila odijevanja, potvrdili su u ponedjeljak navečer Čuvari revolucije.

- Svi u zemlji su pogođeni smrću te mlade žene. Nemam najnovije brojke, ali mislim da imamo više od 300 mučenika i ubijenih među najboljom djecom ove zemlje, rekao je general Amirali Hajizadeh, aludirajući na snage reda i prosvjednike, u videu koji je na internetu objavila novinska agencija Mehr.

Hajizadeh je zapovjednik zračnih snaga Čuvara revolucije, paravojnog ideološkg krila iranske vojske.

Nevladina udruga za ljudska prava u Iranu sa sjedištem u Norveškoj, Iran Human Rights (IHR), objavila je da je u "represiji prosvjeda u Iranu ubijeno najmanje 416 ljudi".

Prema IHR-u, ta brojka uključuje ubijene u prosvjedima zbog smrti Mahse Amini i osobe koje su izgubile život u nasilju u Sistan-Balučistanu, pokrajini na jugpistoku Irana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!