18:27 / 08.04.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/Dnevnik/IMS/HRT

U Italiji 542 preminulih, u Španjolskoj epidemija usporava

Foto, ilustracija, Pixabay

Foto, ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Ukupan broj umrlih u Italiji prešao je 17.000. Novooboljelih je oko 800 više nego prethodni dan - 3836.
Objavljeni su najnoviji podaci o epidemiji koronavirusa u Italji. U posljednja 24 sata je preminule su 542 osobe čime je ukupan broj umrlih prešao 17.000. Novooboljelih je oko 800 više nego prethodni dan - 3836.

U Italiji je od početka epidemije oboljelo 135.586 ljudi. Oporavilo ih se 24.392. I dalje je najteža situacija u Lombardiji. Od jučer je u toj regiji broj novooboljelih veći za 1.089. Ukupno imaju 53.414 oboljelih. Od toga je 9.722 preminulih.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

Adi Zanussi su 103 godine. Vremešna Talijanka pobijedila je u borbi sa zarazom. Koronavirus odnio je više od 17 tisuća života njezinih sunarodnjaka. U Italiji, jednoj od najteže pogođenih zemalja, petog tjedna opće karantene pada broj novooboljelih. Vlada se priprema za postupni izlazak iz blokade. Početkom idućega tjedna mogli bi djelomice ponovno pokrenuti proizvodnju, a početkom svibnja uveli bi promjene u mjerama kretanja.

Svjetska zdravstvena organizacija s oprezom poručuje da se širenje epidemije u Španjolskoj usporava. Španjolski ministar zdravstva Salvador Illa kaže kako je Španjolska krivulja zaraženih dosegnula vrh, stabilizirala se i ušla u fazu usporavanja. A Eduard Batubenga, svećenik na jednom od madridskih groblja, svakoga dana ima 40-tak pogreba. Na ispraćaju smiju biti najviše tri člana obitelji.

Mjere ograničenja kretanja i zabrane okupljanja, uvedene u Francuskoj prije više od tri tjedna, pomogle su obuzdati širenje novog koronavirusa no još nije došlo vrijeme za njihovo ukidanje, rekao je u srijedu francuski premijer Edouard Philippe.

Velika Britanija u najkritičniju fazu tek ulazi. Premijer Boris Johnson treći je dan na odjelu intenzivne skrbi. U stabilnom je stanju i u dobrog raspoloženja, kaže zamjenik britanskog ministra zdravstva Edward Argar. Švedska se i dalje s ovom krizom nosi blagim pristupom. A papa Franjo upozorava ljude da ne iskorištavaju ovu pandemiju za osobnu korist.

U Srbiji je preminula 61 osoba. Predsjednik Aleksandar Vučić najavio je mogućnost uvođenja potpune zabrane kretanja od petka do ponedjeljka ujutro. U Bosni i Hercegovini zaraženo je više od 800 ljudi, a od 34-ero preminulih dvoje su bili štićenici doma za umirovljene vjerske službenike Katoličke crkve u Čitluku. Od posljedica zaraze u Sloveniji je umrlo 40 osoba, u Sjevernoj Makedoniji 23.

Inače, danas je ostavku podnio predsjednik glavne europske znanstvene organizacije Mauro Ferrari. Frustriran je zbog odgovora EU-a na epidemiju koronavirusa. On je u izjavi za Financial Times rekao da je njegova ideja da se u borbi protiv koronavirusa Unija više oslanja na znanost naišla na institucionalne otpore i birokratske borbe. Europska komisija je izrazila žaljenje zbog njegove ostavke.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!