18:09 / 10.04.2020.

Autor: M.M./Hina

U Italiji 570 osoba preminulo u 24 sata, izvanredne mjere do 3. svibnja

Foto: IPA/ABACA/PIXSELL

Foto: IPA/ABACA/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Talijanska vlada odlučila je mjere izolacije, koje istječu 13. travnja, produljiti do 3. svibnja.
Talijanska vlada produljila je do 3. svibnja izvanredne mjere uvedene prije mjesec dana radi sprječavanja širenja koronavirusa.

-
Produljujemo restriktivne mjere do 3. svibnja, što je teška, ali nužna odluka za koju preuzimam punu političku odgovornost, rekao je premijer Giuseppe Conte u govoru.

Talijanska vlada je tu odluku donijela unatoč padu broja umrlih i novozaraženih u petak, i rastu broja oporavljenih.

U zadnja 24 sata Italija bilježi 570 smrtnih slučajeva, a  dan prije 610. Ukupan broj mrtvih je 18.849. Ta zemlja je crni rekorder po broju mrtvih u svijetu od koronavirusa.

Giuseppe Conte je već nekoliko dana pod dvostrukim pritiskom. Liječnici i znanstvenici ga pozivaju da ne žuri s ukidanjem izolacije kako se pandemija ne bi ponovo počela širiti pošto već desetak dana usporava.
No s druge strane, poslovni krugovi i poduzetnici ga upozoravaju na golemu štetu koju trpi treće po snazi europsko gospodarstvo koje je gotovo na izdisaju od sredine ožujka.

Mjere koje su na snazi već mjesec dana "donose ploda i funkcioniraju", rekao je Conte svojim sunarodnjacima.

- Znam da smo svi nestrpljivi da ponovo krenemo i nadam se da ćemo to moći učiniti nakon 3. svibnja uz oprez i postupno, dometnuo je.

Rekao je da će od 14. travnja moći raditi knjižare, trgovine za djecu i šumsko gospodarstvo.

Ali ne možemo poći s pretpostavkom da će virus nestati s našeg teritorija, ne možemo si dopustiti ponovno širenje zaraze, rekao je.

Giuseppe Conte je još jednom istaknuo da je razočaran reakcijom Europske unije koja je najavila osnivanje fonda s 500 milijarda eura kako bi odgovorila na gospodarske izazove što ih je donijela pandemija.

- Prve procjene govore da nam treba 1500 milijarda eura, rekao je. Europske odluke su "tek prvi korak koji nije dovoljan", dodao je, podsjetivši da se zauzima za sustav zajedničkog zaduživanja putem "koronaobveznica".

- Glavna bitka se vodi oko fonda koji se mora financirati euroobveznicama i koji mora biti raspoloživ odmah.

- Borit ćemo se do kraja rekao je Conte, misleći na talijansko zalaganje za koronaobveznice koje odbijaju zemlje sjeverne Europe, napose Njemačka i Nizozemska.

U Italiji je ukupno 147.577 oboljelih od koronavirusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!