14:17 / 01.09.2021.

Autor: I.B./Hina

U Italiji covid potvrda potrebna i za vlakove, avione, trajekte i autobuse

COVID potvrda

COVID potvrda

Foto: Denis Balibouse / REUTERS

Italija je danas proširila upotrebu covid potvrde, pa je ona postala obvezna za putovanje brzim vlakovima, zrakoplovima, trajektima i međuregionalnim autobusima.

Tzv. zelena potvrda je dokument u digitalnom ili papirnatom obliku koja dokazuje je li osoba primila barem jednu dozu cjepiva protiv covida-19, je li negativna na testu ili se nedavno oporavila od virusa.

Premijer Mario Draghi uveo ju je ranije tijekom ljeta kako bi pokušao potaknuti ljude na cijepljenje. U početku je bila potrebna za ulaz u brojna kulturna i rekreacijska mjesta, ali se njezin opseg postupno širio.

Ta je mjera izazvala prosvjede nekih Talijana koji kažu je to gušenje sloboda i prijete da će blokirati željeznički promet na prosvjedima najavljenima za kasnije danas.

Međutim, budući da je 70,1 posto svih Talijana starijih od 12 godina potpuno cijepljeno, čini se da velika većina ljudi podržava cijepljenje i zelene propusnice.

Vlada je već rekla da će propusnica biti potrebna nastavnicima kada se škole ponovno otvore ovog mjeseca nakon ljetnih praznika. Prošli tjedan, dužnosnici su rekli da razmišljaju o proširenju mjere na sve koji rade u javnim uredima ili supermarketima.

U Italiji je od pandemije prošle godine od koronavirusa umrlo 129.221 osoba, što je drugi najveći broj smrtnih slučajeva u Europi nakon Britanije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!