13:40 / 11.04.2020.

Autor: Hina/I.Z.

U Italiji umrlo 619 osoba, novozaraženih je 4694

Foto: Reuters

Foto: Reuters

Foto: - / REUTERS

Ukupno su preminule 16.352 osobe čime Španjolska ima najviše žrtava nakon Italije i SAD-a.
U posljednja 24 sata u Italiji je od posljedica zarazekoronavirusom preminulo 619 osoba. Novozaraženih je 4694. Najteže je u Lombardiji gdje su preminule 273 osobe, a novozaraženih je 1544. Covid 19 u Italiji je uzeo 19.468 života.

- Koronavirus - epidemija iz minute u minutu

U Španjolskoj umrlo 510 osoba, najmanje u posljednjih 19 dana

U Španjolskoj je danas preminulo od koronavirusa 510 osoba, najmanje u posljednjih 19 dana, pa vlada od ponedjeljka namjerava dopustiti radnicima u građevini i industriji vraćanje na radna mjesta. Ukupno su preminule 16.352 osobe čime Španjolska ima najviše žrtava nakon Italije i SAD-a. Danas je oboljelo novih 4.830 stanovnika čime se broj inficiranih popeo na 161.852. To je 3 posto više nego dan ranije.

Šefica zdravstvene službe poručila je kako se krivulje rasta zaraženih i preminulih polako ravnaju. Ministar zdravstva Salvador Illa podsjetio je stanovnike kako je zemlja još uvijek u fazi izvanrednog stanja koje je produženo do 26. travnja, premda je premijer Pedro Sánchez izjavio u četvrtak kako će vjerojatno tražiti od parlamenta novo produženje do 11. svibnja.

Španjolska će od subote na dodatna dva tjedna držati zatvorene granice s Francuskom i Portugalom. Ministar Illa je preporučio stanovnicima korištenje higijenskih maski koje se mogu koristiti više puta prilikom odlaska na posao.

- Od ponedjeljka ćemo dijeliti tu vrstu maski na različitim mjestima većeg okupljanja ljudi gdje je preporučeno njihovo korištenje, poput podzemne željeznice, izjavio je na konferenciji za medije.

Od 30. ožujka je stanovnicima zabranjen odlazak na posao osim u nužnim zanimanjima poput proizvodnje i distribucije hrane, struje i plina. Vlada namjerava ublažiti tu mjeru od ponedjeljka pa bi u nekim zanimanjima poput građevine i industrije radnici ponovo počeli sa svojim aktivnostima.

Ministrica financija María Jesús Montero, ujedno glasnogovornica vlade, poručila je da je to jedina novost. Oko 47 milijuna stanovnika se od 14. ožujka nalazi u svojim domovima a dopušten im je izlazak jedino u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpte te kako bi prošetali psa.
Foto: Juan Medina/Reuters

Foto: Juan Medina/Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!