Eskalacija u Gazi: Prva žrtva na izraelskoj strani, 28 na palestinskoj

11.05.2023.

Zadnja izmjena 19:45

Autor: Željko Raić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Oblak dima u Gazi

Oblak dima u Gazi

Foto: REUTERS / REUTERS

Jedna je osoba ubijena u palestinskom raketnom napadu u četvrtak, što je prva žrtva na izraelskoj strani od početka raketiranja iz Pojasa Gaze, a na palestinskoj strani dosad je poginulo 28 ljudi u trodnevnoj razmjeni vatre između Izraela i palestinskih oružanih skupina i kraj se ne nazire unatoč naporima za posredovanje.

Više doznajte u prilogu Željka Raića:

video thumb

Jedna je osoba poginula u četvrtak u Rehovotu, južno od Tel Aviva, a više ih je ranjeno kada je palestinska raketa pala na stambenu zgradu, priopćili su policija i spasilačka služba.

Dok palestinske rakete padaju na središte i na jug zemlje Izraela, izraelska vojska izvodi zračne udare na Pojas Gaze. Ta eskalacija nasilja, najveća između Gaze i Izraela od kolovoza 2022., počela je u utorak izraelskim napadima na palestinski teritorij, napose na Islamski džihad, organizaciju koju Izrael, Europska unija i Sjedinjene Države smatraju "terorističkom".

Ranije u četvrtak Izrael je objavio da je u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze ubijen vođa Palestinskog islamskog džihada (PIJ) Ali Ghali. Zapovjednik raketne jedinice Brigada Al-Quds, vojnog krila PIJ-a, Ali Ghali je četvrti visoki zapovjednik te islamističke skupine ubijen posljednjih dana u izraelskim zračnim napadima na Pojas Gaze.

U Gazi, gdje je na vlasti islamistički pokret Hamas, ministarstvo zdravstva je izvijestilo o 28 mrtvih, među kojima ima djece i više od 80 ranjenih od utorka. Među poginulima su i borci Islamskog džihada i Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP), rekle su te skupine.

Po najnovijim podatcima koje je objavila vojska, 547 raketa ispaljeno je iz Gaze na izraelski teritorij od početka napada u srijedu, od kojih je 175 presreo izraelski sustav protuzračne obrane.

U četvrtak je izraelska vojska izvijestila da je gađala 166 ciljeva u Pojasu Gaze, među kojima raketne baze te naoružane skupine.

Iran koji pomaže Islamskom džihadu, osudio je "cionističke zločine" i najavio "poraz okupatorskog režima", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani.

U srijedu navečer, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael "zadao najteži udarac Islamskom džihadu u njegovoj povijesti".

U Pojasu Gaze, skučenom prostoru na kojemu su se natiskala 2,3 milijuna stanovnika koji žive u siromaštvu i bez posla, od 2008. vodilo se nekoliko ratova s Izraelom.


Pokušaji posredovanja


U međuvremenu Egipat pokušava posredovati između dviju strana, ali nastojanja da se situacija smiri za sada su neuspješna, rekao je egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Šukri.

Egipatsko izaslanstvo treba tijekom večeri stići u Tel Aviv radi pregovora o primirju, rekao je egipatski izvor za France Presse.

Američki veleposlanik u Izraelu Tom Nides rekao je da je "zabrinut" zbog palestinskih napada i da "radi na brzoj deeskalaciji", navodi se u objavi na Twitteru.

U trodnevnom sukobu Izraela i Islamskog džihada u kolovozu 2022. poginulo je 49 Palestinaca, među kojima najmanje 19 djece, prema UN-ovim podacima. Više od tisuću raketa ispaljeno je tada iz Gaze na Izrael, pri čemu su tri osobe ranjene.

Izrael je Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jeruzalem, područje koje Palestinci žele za svoju zasebnu državu, osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. protiv Egipta, Jordana, Sirije i Iraka. Tada su zauzeti i Sinaj i Golanska visoravan.

Izraelska vojska je napustila Sinaj 1882., Gazu 2005., dok su Zapadna obala i Golanska visoravan još pod njenom jurisdikcijom.

Pregovori o palestinskoj državi su zamrznuti od 2014.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!