Izraelska racija na Zapadnoj obali: Ubijeno 10, ranjeno 97 Palestinaca

22.02.2023.

21:52

Autor: HRT

U izraelskoj raciji u Nablusu ubijeno 10 Palestinaca

U izraelskoj raciji u Nablusu ubijeno 10 Palestinaca

Foto: Raneen Sawafta / REUTERS

Tijekom racije u Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali izraelske snage ubile su deset Palestinaca, uključujući najmanje tri civila i tri naoružana napadača, optužena za ranije terorističke napade. Ozlijeđeno je gotovo stotinu ljudi. Među ubijenima su dvojica zapovjednika militantne frakcije Islamski džihad. U sukob su se uključili i lokalni stanovnici koji su oklopne transportere gađali kamenjem. Čule su se i eksplozije, navodi agencija Reuters. 

- Moj je otac ujutro otišao u trgovinu. Kada me nazvao rekao sam mu da su izraelski vojnici okružili četvrt i da se ne vraća. Netko me nazvao kasnije i rekao da je moj otac ozlijeđen. Ja sam bio u okruženju u svojoj trgovini i nisam mogao izaći dok vojska nije napustila grad, ispričao je Ashraf Baara, sin ozlijeđenog u napadu. 


Izraelska vojska potvrdila je da provodi operaciju Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obal, a militantna frakcija Islamski džihad da su opkoljena dva njezina zapovjednika u kući, što je pokrenulo širi sukob. 


Agencija Reuters javila je da su se čule eksplozije, a lokalno je stanovništvo kamenjima gađalo oklopne transportere.


Palestinski izvori prenose kako su ubijena dvojica zapovjednika te frakcije, uz još jednog naoružanog muškarca.


Među poginulim civilima najstariji je imao 72, a najmlađi 14 godina. Ozlijeđeno je devedeset sedam Palestinaca, a šestero ih je u kritičnom stanju, objavili su lokalni liječnici.


Nablus i obližnji Dženin središte su napada koje je Izrael intenzivirao tijekom prošle godine, nakon niza smrtonosnih palestinskih uličnih napada u njegovim gradovima. Ove je godine ubijeno najmanje 57 Palestinaca, priopćilo je palestinsko ministarstvo zdravstva.


- Osuđujemo napad okupatora na Nablus i pozivamo na prekid stalnih napada na naš narod, rekao je Nabil Abu Rudeineh, glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmouda Abasa


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!