11:20 / 26.08.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

U Izraelu 10.000 zaraženih dnevno, prvi put od siječnja

U Izraelu 10.000 zaraženih dnevno

U Izraelu 10.000 zaraženih dnevno

Foto: Ammar Awad / Reuters

U Izraelu, zemlji koja se unatoč velikoj procijepljenosti bori s četvrtim valom koronavirusa, u srijedu je prvi put od siječnja bilo više od 10 tisuća zaraženih u jednome danu, prenose mediji.

Ministarstvo zdravstva objavilo je jučer da je u 24 sata zabilježeno 10.001 novi slučaj zaraze koronavirusom. Teško bolesnih je 688, a 25 ljudi je u istom razdoblju umrlo.

Izrael je kampanju cijepljenja počeo u prosincu prošle godine. Dvjema dozama cijepljeno je 59 posto od 9,4 milijuna stanovnika, a trećom njih 19 posto. Cijepi se isključivo Pfizerom.

Krajem srpnja Izrael je prvi u svijetu počeo cijepiti trećom dozom kako bi osnažio imunitet stanovništva. Druge zemlje su ga ubrzo počele slijediti.

Odluka je donijeta nakon što su znanstvene studije pokazale da s vremenom pada učinkovitost cjepiva u sprječavanju zaraza, iako ono i dalje nudi snažnu zaštitu od težih oblika bolesti.

Izraelom se tjednima širi agresivnija delta varijanta virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!