U Izraelu deseci tisuća prosvjedovali protiv desničarske vjerske vlade

11.06.2023.

08:29

Autor: HRT/V.G./Hina

Tel Aviv

Tel Aviv

Foto: Ilan Rosenberg / Reuters

Izraelci su u subotu navečer prosvjedovali diljem zemlje protiv politike desničarske vjerske vlade premijera Benjamina Netanyahua.

video thumb

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nekoliko gradova noseći plavo-bijele nacionalne zastave i transparente.

U središtu ovotjednih prosvjeda bio je porast nasilja u arapskom sektoru i ključno glasanje u parlamentu sljedeći tjedan.

Prema medijskim izvješćima, od početka godine u Izraelu je ubijeno stotinu stanovnika arapskog podrijetla - gotovo tri puta više nego u istom razdoblju 2022. godine.

Policija pod ministrom nacionalne sigurnosti Itamarom Ben-Gvirom optužena je da nije poduzela dovoljno mjera protiv vala nasilja.

Na nekim transparentima prosvjednika može se pročitati: "Ben-Gvire, nisi ovomu dorastao. Podnesi ostavku!"

Prosvjedi protiv vlade redovita su pojava u Izraelu od početka godine.

Jedan od ciljeva Netanyahuove koalicije jest oslabiti Vrhovni sud pravosudnim reformama.

Netanyahu je obustavio planove u ožujku nakon snažnog pritiska, a u pregovorima između vlade i oporbe dosad se nije uspio postići dogovor.

Središnji dio sveobuhvatnog prijedloga zakona je promjena povjerenstva za izbor sudaca. Parlament će u srijedu glasati o dva predstavnika tog deveteročlanog tijela.

Tradicionalno jedan od njih dvojice dolazi iz oporbe. Međutim, nekoliko članova parlamenta pozvalo je da se oba mjesta daju vodećoj koaliciji.

Takav potez mogao bi potaknuti nove prosvjede u zemlji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!