12:08 / 17.02.2021.

Autor: Hina/HRT

U Izraelu s 4 milijuna cijepljenih u restorane s "covid-bedžem"

Cijepljenje u Izraelu

Cijepljenje u Izraelu

Foto: Corinna Kern / Reuters

Svjetski prvak u cijepljenju, Izrael, kreće u kontroverzni projekt covid-bedževa koji će svojom bojom označavati je li osoba cijepljena ili nije te tako onima prvima omogućavati ulazak u restorane ili na koncerte.

Posljednjih dana, službeno se najavljuje raspored izlaska Izraela iz treće karantene od početka pandemije, zahvaljujući intenzivnoj kampanji cijepljenja koja je od zemlje napravila mali "svjetski laboratorij".

Do sada je cijepljeno 4 milijuna Izraelaca, ili 45 posto stanovništva, od kojih je 2,6 milijuna primilo i drugu dozu, prema posljednjim podacima ministarstva zdravstva, što je najveća stopa cijepljenih na svijetu.

Vodeći državni fond zdravstvenog osiguranja Clalit proveo je istraživanje na 1,2 milijuna cijepljenih cjepivom Pfizer/BioNTecha, utvrdivši njegovu 94-postotnu učinkovitost. Uz učinkovito cjepivo i visoki postotak cijepljenog stanovništva, vlasti predviđaju postupno od nedjelje otvarati teretane, trgovačke centre, restorane i kafiće. Ali ne za sve.

Vlada je najavila sustav bedževa, ljubičaste za one koji nisu cijepljeni, ili su primili samo jednu dozu i zelene za one koji su primili i drugo cjepivo ili su preboljeli covid.

Trgovački centri, knjižnice, muzeji, kafići i neka mjesta za vjerske službe bit će otvoreni za "ljubičaste", dakle za sve. Teretane, sportske i kulturne priredbe i restorani bit će otvoreni za one sa zelenim bedžem, tj. one s potvrdom da su primili dvije doze cjepiva ili da su preboljeli covid.

- Nastavljamo s odgovornim mjerama tipa, 'ako ste cijepljeni možete ući', rekao je ministar obrane Benny Gantz o toj mjeri koja bi mogla biti teško primjenjiva.

Osim "bedževa", Izraelci koji su primili dvije doze cjepiva mogu dobiti i "zelenu putovnicu" za povratak u zemlju.

Na početku pandemije, obavještajne službe su koristile antiterorističke mjere za pronalaženje ljudi koji su bili u kontaktu s Covidom-19, što je pokrenulo polemiku i zastupnike da zaustave tu inicijativu. Sada vlada potiče ljude na cijepljenje, ali mora naći "osjetljivu ravnotežu" između javnog zdravlja i poštivanja slobode pojedinaca, istaknuo je Hagai Levine, profesor i znanstvenik javnog zdravstva na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!