13:08 / 10.02.2021.

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Zbog cijepljenja se u Izraelu nazire kraje epidemije?

Izrael: cijepljenje daje rezultate

Izrael: cijepljenje daje rezultate

Foto: Amir Cohen / REUTERS

U svijetu je više od 25 i pol milijuna aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga najviše u Europi, 12 i pol milijuna. Ipak, broj novozaraženih u svijetu opada pet dana zaredom. Ohrabrujuće vijesti stižu iz Izraela.

Izrael je objavio: cijepljenje daje rezultate. Statistički je potvrđeno smanjenje broja hospitaliziranih među najstarijom populacijom, onima koji su prvi cijepljeni u ovoj zemlji, prvaku svijeta u brzini procjepljivanja stanovništva.


- Vidimo da se broj teško bolesnih među starijima od 60 godina maksimalno smanjio, a da je povećan broj oboljelih među mlađima od 60 godina. Ukupno riječ je o smanjenju od čak 10 posto među teško bolesnima prošloga tjedna, kaže Eran Segal, znanstvenik na Institutu Weizmann.


Neki stručnjaci najavljuju kraj epidemije u Izraelu.


- Virus neće nestati, ostat će uz nas. Ali nećemo više biti u ovakvoj situaciji. Virus će postati endemski, više o njemu nećemo izvještavati. Neće biti tako važan, jednostavno, bit će jedan od mnogih, objašnjava Michal Linial, molekularna biologinja na Hebrejskom sveučilištu.


Ne teče ni ondje sve glatko. Riječ je o krajnje ortodoksnim Židovima koji ne prihvaćaju restriktivne mjere. Snage reda promptno ih uklanjaju, čak i s pomoću vodenih topova. Među starijim ortodoksnim Židovima smrtnost je tri puta viša nego u ukupnoj populaciji.


Gdje je cijepljenje sporo, mjere se zaoštravaju. Grčka od sutra do kraja veljače u atenskoj regiji zatvara sve trgovine osim onih s osnovnim potrepštinama i ljekarni, ali i sve škole, frizerske salone i crkve. 


- Naš cilj je uvijek biti jedan korak ispred virusa. Ta se taktika pokazala opravdanom u siječnju. Ipak, sada se javlja nova opasnost. Ne zbog tisuća oboljelih i umrlih, kao u drugim europskim zemljama, nego zbog dva faktora koja nas zabrinjavaju. S jedne strane velikog broja hospitaliziranih što je dovelo zdravstvo do krajnjih granica. I, s druge strane, ubrzanog širenja novih mutacija, kaže Kyriakos Mitsotakis, grčki premijer.


Ruski državni investicijski fond podnio je zahtjev Europskoj agenciji za lijekove za registraciju ruskog cjepiva Sputnik V na području Europske unije. Kontroverzno cjepivo, koje je u Rusiji odobreno 5 mjeseci prije nego što je završeno testiranje, daje se u dvije doze u razdoblju od 21 dana. 


Prije osam dana objavljeni su privremeni rezultati završnih ispitivanja koji potvrđuju gotovo 92-dvopostotnu učinkovitost. Do sada ga je odobrila 21 zemlja, među kojima i jedna iz EU-a, Mađarska.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!