10:43 / 11.03.2018.

Autor: HRT

U Japanu komemoracija za žrtve na 7. godišnjicu havarije nuklearke Fukushima

-

-

Foto: - / -

Komemoracije se održavaju u Tokiju te na sjeveroistoku Japana za oko 18.500 poginulih.
Japan obilježava sedmu godišnjicu snažnog potresa i tsunamija na sjeveroistoku zemlje koji je izazvao najveću nuklearnu katastrofu nakon Černobilske iz 1986. godine.

Komemoracije se održavaju u Tokiju te na sjeveroistoku Japana za oko 18.500 poginulih nakon što je razoran potres jakosti 9 po Richteru izazvao tsunami te pogodio tu regiju 11. ožujka 2011.

Car Akihito i carica Michiko prisustvovat će komemoraciji u glavnome gradu Japana zajedno s premijerom Shinzom Abeom i članovima obitelji žrtava i preživjelima.

U nuklearnoj elektrani Fukushima Daiichi potres i tsunami izazvali su topljenje jezgri reaktora i otpuštanje radijacije u okoliš. Zbog te katastrofe tisuće stanovnika bile su prisiljene napustiti svoje domove.

Oko 49.500 ljudi nije se moglo vratiti u područje blizu Fukushime, prema podacima prefekture te pokrajine, no aktivisti i stanovnici tvrde da je brojka daleko veća.
Lani je japanska vlada ukinula naredbu o evakuaciji za mnoga naseljena mjesta u regiji i objavila da je završena dekontaminacija. No većina stanovništva nije se vratila, a osobito ne majke s djecom jer kritičari tvrde da operacije čišćenja nisu učinkovite.

Zbog havarije u Fukushimi japansko javno mnijenje protivi se nuklearnoj energiji. Međutim, vlada premijera Abea i dalje zagovara ponovno puštanje u rad ugašenih reaktora. Od ukupno 42 reaktora koji su operativni, samo su tri u funkciji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!