Na jugoistoku Australije zbog poplava upozorenja za hitne slučajeve

15.10.2022.

07:19

Autor: T.D./HRT/Hina

U jugoistočnim državama Australije zbog poplava upozorenja za hitne slučajeve

U jugoistočnim državama Australije zbog poplava upozorenja za hitne slučajeve

Foto: Diego Fedele / REUTERS

U jugoistočnim državama Australije u subotu su ostala na snazi upozorenja za hitne slučajeve zbog velikih poplava izazvanih višednevnom obilnom kišom koje su pogodile tri države, a stotine ljudi spašavano je iz poplavnih voda.

Upozorenja na poplave bila su aktualna za velike dijelove država Victoria, južni dio Novog Južnog Walesa i sjeverne regije otočne države Tasmanije, gdje kiša pada više od mjesec dana.

Veliki dijelovi istočnih australskih država pogođeni su ozbiljnim poplavama od početka 2022., a zemlja sada trpi treću uzastopnu vremensku nepogodu La Nina koja donosi obilne kiše.

U nekim područjima u subotu, kao što je viktorijanski ruralni grad Shepparton, sjeveroistočno od Melbournea, poplavne vode su se povukle, no vremenska prognoza najavljuje da "najgore tek dolazi".

Nacionalni meteorološki ured rekao je da su velike poplave vjerojatno u Sheppartonu tijekom noći na subotu, a iz ureda za meteorologiju da su poplave još raširene te da, iako je obilna kiša prestala, očekuju da će rijeke ostati visoke i nekoliko tjedana.

Premijer Anthony Albanese rekao je u petak da je savezna vlada spremna pružiti pomoć državama pogođenim poplavama i da je osoblje Australskih obrambenih snaga raspoređeno u pomoć.

Viktorijske vlasti izvijestile su o prvom hitnom slučaju u poplavi nakon što je tijelo čovjeka pronađeno u poplavnim vodama u Rochesteru, oko 200 km sjeverno od Melbournea, u čijem se pak zapadnom dijelu sanira poplava nakon izlijevanja rijeke Maribyrnong iz korita u petak.

Premijer Viktorije Daniel Andrews rekao je novinarima da su u državi zatvorene 344 ceste, da je podneseno 3.000 zahtjeva za hitne isplate, da je oko 500 imanja izolirano i da bi moglo biti i novih poplava, dok su hitne službe te države izvijestile da je iz poplava spašeno više od 350 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!