U Južnu Koreju uplovio američki nosač zrakoplova, prvi put od 2018.

23.09.2022.

09:35

Autor: T.V./HRT/Hina

Američki nosač zrakoplova pristao je u Busan, Južna Koreja

Američki nosač zrakoplova pristao je u Busan, Južna Koreja

Foto: Daewoung Kim / REUTERS

Američki nosač zrakoplova pristao je u petak u Južnoj Koreji prvi puta u četiri godine i pridružio se ostalom ratnom brodovlju u demostraciji sile kojom se šalje poruka Sjevernoj Koreji.

Američki ratni brod Ronald Reagan i ostali brodovi iz udarne skupine pristali su u pomorsku bazu u Busanu, lučkom gradu na jugu zemlje.

Njihov dolazak predstavlja najveće raspoređivanje ratnih brodova u tom području. Radi se o snaženju "strateških kapaciteta" u tom području kao sredstvu odvraćanja koje je usmjereno na komunističku Sjevernu Koreju, tj. očuvanju regionalne sigurnosti.

Zapovjednik udarne skupine admiral Michael Donnely rekao je da se radi o jačanju odnosa s južnokorejskim saveznicima i interoperabilnosti između dviju ratnih mornarica, dodavši da "slanje poruka ostavlja diplomatima".

- Za nas je ovo prilika da vježbamo taktike i operacije, rekao je Donnelly.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol, na dužnosti od svibnja 2022., zagovara zajedničke vojne manevre sa SAD-om i druge demonstracije vojne moći kao upozorenje Sjevernoj Koreji koja je ove godine izvela rekordni broj testiranja raketa.

Pjongjang odbija obustaviti razvoj svog nuklearnog programa i projektila.

Analitičari tvrde da bi Pjongjang mogao ponovo početi s testiranjem nuklearnog oružja, prvi puta od 2017.

Ovo je prvi uplovljavanje američkog nosača zrakoplova u Južnu Koreju od 2018. Od tada je bio smanjen broj zajedničkih vojnih vježbi, a pojačane su bile diplomatske aktivnosti vezane uz Sjevernu Koreju, no pregovori s Pjongjangom su i dalje na mrtvoj točki.

Sada se postavlja pitanje koja bi bila uloga 28.500 američkih vojnika rasopređenih u Južnoj Koreji ukoliko izbije sukog oko Tajvana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!