13:26 / 21.08.2018.

Autor: HRT

U Kalabriji bujica odnijela 10 ljudi

-

-

Foto: - / -

Tragedija se dogodila u ponedjeljak poslijepodne kada je skupinu izletnika iznenadio nagli porast vodotoka dok su prelazili klanac Raganello, u pokrajini Cosenza.
U iznenadnoj bujici u Nacionalom parku Pollino u Kalabriji, poginulo je 10 osoba, a tri nestale osobe su pronađene žive i zdrave nekoliko kilometara od nabujalog potoka, objavila je talijanska civilna zaštita.

Tragedija se dogodila u ponedjeljak poslijepodne kada je skupinu izletnika iznenadio nagli porast vodotoka dok su prelazili klanac Raganello, u pokrajini Cosenza. Prefektura Cosenze je navela da su spašene 23 osobe.

Potok Raganello tijekom ljeta je obično pitom, a šetnja kroz njegov klanac nezaboravan je doživljaj. No oni koji su u njega ušli jučer nisu imali sreće. Iako oko njih nije padala kiša, zbog proloma oblaka uzvodno, potokom je protutnjio bujični val visok čak 2,5 metra. Klanac Raganello mjestimice je uzak samo 4 metra. Litice koje ga omeđuju uzdižu se više od 1000 metara nad njim, a voda koja ga je naglo ispunila katapultirala je te ljude poput metaka. Našli su ih 3 kilometra nizvodno.

Vodeni kovitlac pomiješan s naplavinama jednostavno ih je odnio preko krupnog stijenja. Njih 23 se uspjelo spasiti, neki penjući se uz rubove klanca, drugi pukom srećom. Među njima - i desetogodišnji dječak. Na sigurno su ih izvlačili spasioci, koji su se do potoka morali spuštati užadima, a tek nakon povratka gore, i to samo tijekom dana, mogli su se koristiti i helikopterima.

Gorska služba spašavanja još ne zna koliko točno ljudi traži, jer mnogi se u klanac Raganello zapute neorganizirano i bez vodiča. Prema nekim pretpostavkama, u opasnoj zoni jučer je bilo čak 70-ak izletnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!