13:39 / 13.01.2021.

Autor: Hina

U Kalabriji počelo suđenje 'Ndranghetti

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Počelo je najveće suđenje talijanskim mafijašima u povijesti, s više od 320 osumnjičenih mafijaša i pomoćnika.
U Kalabriji je počelo je najveće suđenje talijanskim mafijašima u povijesti, s više od 320 osumnjičenih mafijaša i pomoćnika. Meta je klan 'Ndrangheta koji se smatra snažnijim i od siciliijanske Cose Nostre. Na suđenje je pozvano 913 svjedoka, a preslušano je 24 tisuće sati prisluškivanih telefonskih razgovora.

Suđenje se održava u kalabreškom gradu Lamezia Terme u pozivnom centru koji je pretvoren u sudnicu. Optuženi su smješteni u metalne kaveze a procesu nazoče stotine odvjetnika i tužitelja, novinara i gledatelja. Velik dio optuženih su odvjetnici, računovođe, poduzetnici, lokalni političari i policajci za koje glavni tužitelj Nicola Gratteri tvrdi da su pomogli 'Ndrangheti u izgradnji kriminalnog carstva.

Gratteri je kazao kako je istraga ohrabrila lokalno stanovništvo da progovori. U protekle dvije godine bilježimo veći broj tužbi potlačenih poduzetnika i građana, žrtvi kamatarenja, rekao je tužitelj koji se više od 30 godina bori protiv mafije. Gratteri očekuje da će proces trajati godinu dana, a sud će zasjedati šest dana tjedno.

Italija je posljednji put odjednom sudila stotinama mafijaša 1986. u Palermu, a taj je proces predstavljao točku preokreta u borbi protiv Cose Nostre, nakon čega je ta skupina izgubila na snazi. To je suđenje imalo velik utjecaj jer je ciljalo na brojne mafijaške obitelji, dok je suđenje u Kalabriji usredotočeno na jednu skupinu klan Mancuso iz provincije Vibo Valenta. Velik dio 'Ndranghetine hijerarhije netaknut je ovim procesom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!