09:13 / 04.01.2021.

Autor: M.M./Hina

U Kanadi broj zaraženih u dva tjedna narastao za 100 tisuća

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Ilustracija (Davor Puklavec/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Kanada je u nedjelju prešla granicu od 600 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom.
Kanada je u nedjelju prešla granicu od 600 tisuća slučajeva zaraze koronavirusom, dva tjedna nakon što je dosegnula pola milijuna, što je pokazalo snagu pandemije u zemlji tijekom blagdana potkraj godine.

➡️ Sve o koronavirusu

U nedjelju poslijepodne Kanada je zabilježila 601.314 slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije te 15.860 smrtnih slučajeva, prema podacima iz pokrajina i teritorija o kojima je izvijestila javna televizija CBC.

Ontario, najnaseljenija kanadska pokrajina, zabilježila je u nedjelju 2964 nova slučaja zaraze, a u Quebecu ih je bilo 2869, što je novi dnevni rekord za tu pokrajinu u kojoj se govori francuski i u kojoj je također zabilježena velika smrtnost.

U Ontariju je zabilježeno 4650 smrtnih slučajeva od COVID-a, a u Quebecu 8347.

Kanada, zemlja s oko 38 milijuna stanovnika, prvih 100 tisuća slučajeva zaraze zabilježila je tek sredinom lipnja, tri mjeseca nakon što je potvrđen prvi slučaj. Neke pokrajine, uključujući Ontario i Quebec, uvele su zatvaranje u nekoliko regija tijekom božićnih blagdana.

Odgovorivši na opću zabrinutost vezano za to što su neki ljudi putovali na tople krajeve unatoč službenim uputama da to ne čine, vlada je prošli tjedan najavila da svatko tko ulazi u Kanadu mora imati negativan test na koronavirus.

Kanadske vlasti preporučuju građanima da odustanu od putovanja u inozemstvo koja nisu nužna kako bi se spriječilo širenje zaraze, no tu su preporuku ignorirali neki dužnosnici.

Ministar financija iz Ontarija Rod Philips bio je prisiljen dati ostavku zbog općeg nezadovoljstva jer je otišao ljetovati na Karibe.

U proteklih nekoliko dana više od polovine članova parlamenta i političara priznalo je da su bili na odmoru u inozemstvu. Neki su se ispričali zbog toga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!