13:44 / 20.05.2020.

Autor: Z.A./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

U Kanadi se život polako vraća u normalu

-

-

Foto: - / -

Život u Kanadi se počeo normalizirati. U prvoj su fazi otvorene trgovine koje imaju direktan ulaz s ulice, svi se moraju pridržavati razmaka od 2 m, hrana se naručuje i uzima ispred restorana, a uslužne djelatnosti su još zatvorene.
U emisiju Dobro jutro, Hrvatska iz kanadskog Burlingtona Skype-om se javila  Tanya Corkum koja već godinama ondje živi i radi u Domu za starije i nemoćne. Od ožujka, od kad se pojavilo koronavirus, rade u promijenjenim, posebnim uvjetima.

Domovi su zatvoreni za bilo kakve posjete, svim zaposlenicima dva puta dnevno se mjeri temperatura, rade s maskama i rukavicama. Time nastoje povećati sigurnost umirovljenika, podržati ih i fizički i psihički kako ne bi previše osjetili što se događa izvan njihova mjesta boravka.

Štićenici su već dva mjeseca zatvoreni u domovima, nemaju posjete obitelji, ne mogu vani. Sve je to utjecalo na njih.

- To najviše utječe na njihovo zdravlje. Samim životom u domu umirovljenika na neki način su odvojeni od članova obitelji, odvojeni su od normalnog života i mi djelatnici nastojimo im uljepšati dane. Nakon što smo zatvorili vrata posjetiteljima zaposlili smo djelatnika koji svim umirovljenicima pomaže da preko Skypea, Zooa ili bilo koje platforme dođu u kontakt s članovima svojih obitelji. Tako ostaju u kontaktu, prisutni su na svadbama, upoznaju novu unučad i praunučad, barem preko ekrana. Time im pokušavamo što više normalizirati život koji je preokrenut 100% otkako se dogodio virus, pojašnjava Tanya.

Kaže kako u dom u kojem radi virus nije ušao. 

- U našem domu umirovljenika koji ima 433 apartmana nismo imali ni jednog oboljelog. Međutim, u nekim domovima da. U Ontariju postoje dvije vrste domova; jedni su plaćeni subvencijom vlade, a drugi su privatni. U subvencioniranim domovima su obično po 4 umirovljenika u sobama,  tu se virus puno brže raširio. U Hamiltonu koji je 15 minuta udaljen od nas u jednom od tih domova sve starije osobe morale su biti evakuirane u bolnicu jer nisu imali dovoljno njegovatelja, djelatnika koji bi im pripremili hranu, napravili sve što treba da budu sigurni. To je veliki problem u Ontariju. Ako neko hoće dobiti posao u bilo kojem domu umirovljenika sada je vrijeme. Vlada Ontarija je dodala 4 $ po satu stimulacije za ljude koji rade u domovima, ističe Tanya.

U Ontariju se virus "probio" u brojne zdravstvene ustanove. Tanya objašnjava zašto: 

- U mnogim bolnicama u Ontariju rade medicinske sestre i njegovateljice koje moraju otići u nabavu hrane za svoju obitelj, koje možda rade i na dvije lokacije u bolnici. One su donijele virus u bolnice, što je prouzročilo širenje epidemije. U Ontariju je do sada umrlo skoro 2000 ljudi što je 8% od svih slučajeva koronavirusa. To je daleko više nego u svijetu. To je problem i nadam se da će se to riješiti u budućnosti zato što vlada Ontarija radi na tome da stimulira ljude da se zaposle u domovima umirovljenika čiji su stanari u najrizičnijoj skupini, objašnjava.

Tanya je opisala kako se trenutno živi u Kanadi. Život se počeo normalizirati. U prvoj su fazi jučer otvorene trgovine koje imaju direktan ulaz s ulice, u samoposlugama se moraju pridržavati razmaka 2 m među kupcima, hrana se naručuje i uzima ispred restorana, a uslužne djelatnosti su još zatvorene. Mnogi su ostali bez posla. Škole se neće otvoriti ove godine jer se ne želi riskirati da djeca dobiju Covid 19.

- Dosta se toga promijenilo. Svi se prilagođavamo, naučili smo da neke stvari koje smo uzimali zdravo za gotovo sada jako cijenimo, kaže.

Iako su na samom jugu Kanade, granica s SAD-om je zatvorena za sva putovanja koja nisu neophodna, što  znači Kanađani ne mogu putovati u SAD, niti građani Amerike mogu putovati u Kanadu.

Tanya nam je otkrila i što joj pada najteže u cijeloj ovoj situaciji. 

- Osobno mi je najteže što svoju dvogodišnju unučicu nisam uspjela zagrliti od ožujka. Svakodnevno se vidimo preko FaceTime, ali drugo je kad s njom osobno mogu provesti vrijeme. Moja mama iz Karlovca je danas trebala doći u posjetu na 6 tjedana, sve je otkazano. Teško je prilagođavati se na te neke nove stvari, ali ja sam nepopravljivi optimist, ja mislim da će sve to doći na svoje mjesto i da ću ja opet u kolovozu doći u Hrvatsku kao i svake godine, poručila je za kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!